Sve vesti Svet

Južna Afrika ulazi u peti talas COVID-a tvrde tamošnje vlasti- Narod i dalje odbija vakcinu

Južna Afrika ulazi u peti talas COVID-a tvrde tamošnje vlasti- Narod i dalje odbija vakcinu

JOHANESBURG – Južna Afrika možda ulazi u peti talas COVID histerije ranije nego što se očekivalo nakon stalnog porasta infekcija u poslednjih 14 dana koji je kako tvrde medicinski “stručnjaci” uzrokovan podvarijantama BA.4 i BA.5 Omicron.

Zemlja koja je zabeležila najviše slučajeva koronavirusa i smrtnih slučajeva na afričkom kontinentu izašla je iz četvrtog talasa tek oko januara i predviđala je da bi peti talas mogao početi u maju ili junu, početkom zime na južnoj hemisferi.

Ministar zdravlja Joe Phaahla rekao je na brifingu da, iako se hospitalizacije povećavaju, do sada nije bilo dramatičnih promena u prijemu na jedinice intenzivne njege ili smrti.

Rekao je da u ovoj fazi zdravstvene vlasti nisu upozorene ni na jednu novu varijantu, osim na promene dominantne koja cirkulira, Omicron.

Specijalista za zarazne bolesti Richard Lessells rekao je na istom brifingu da bi slabljenje imuniteta od prethodnih talasa moglo doprineti ponovnom pojavljivanju slučajeva ranije nego što se očekivalo.

Južna Afrika je prijavila više od 3,7 miliona slučajeva COVID-a i više od 100.000 smrtnih slučajeva tokom histerije. Kancelarija SZO za Afriku u četvrtak je označio porast zaraze u Južnoj Africi kao glavni pokretač porasta na afričkom kontinentu.

NOVI INTERVJU IZ BUNKERA! GOST DR SEMIR OSMANAGIĆ! TEME ZABRANJENE

Visoki zdravstveni zvaničnik Nicholas Crisp također je u petak rekao da zemlja ima dovoljno doza vakcine i da ne planira nove nabavke. Dodao je da vlada ne namerava da kupuje Pfizerovu (PFE.N) pilulu za lečenje COVID-a Paxlovid za pacijente iz javnog sektora, delom zato što je bila veoma skupa, drugim delom zbog mogućih nuspojava.

U Južnoj Africi je uprkos dostupnosti vakcina vakcinisano svega 30% stanovništva, verovatno jer su im poznati rezultati ranijih vakcinacija na kontinentu koji decenijama služi za eksperimentisanje.

NultaTačka