Sve vesti Tehnologija

Južna Koreja se pridružila NATO-u u sajber odbrani

Južna Koreja se pridružila NATO-u u sajber odbrani

Južna Koreja je postala prva azijska država članica NATO-ovog Kooperativnog centra izvrsnosti za sajber odbranu (CCDCOE), izvestila je u četvrtak novinska agencija te zemlje Yonhap.

U izjavi koju je citirala medijska kuća, Nacionalna obaveštajna služba Seula (NIS) je rekla da planira “ ojačati naše sposobnosti sajber odgovora na nivo svetske klase povećanjem broja našeg osoblja poslatog u centar i proširenjem obima zajedničke obuke . ”

Pristupanje Južne Koreje CCDCOE-u dovelo je broj članica do 32, od kojih su 27 članice NATO-a, koje se nazivaju nacije-sponzori. Koreja i ostale četiri članice izvan bloka koji predvode SAD daju svoj doprinos učesnicima.

Prema NIS-u, Južna Koreja se prijavila se za pridruživanje CCDCOE još 2019. godine i od tada učestvuje u aktivnostima centra – uključujući ratne igre za sajber odbranu Locked Shields – dve uzastopne godine od 2020.

Komentarišući prijem u grupu, obaveštajna agencija Seula je napomenula da “ sajber pretnje nanose veliku štetu ne samo pojedincima već i odvojenim nacijama, kao i na transnacionalnom planu “, zbog čega je “ bliska međunarodna saradnja ” ključna.

SRBIJA NE MOŽE DA SE ODBRANI OD HAKERSKOG NAPADA! AKO NAS NAPADNU NEĆE BITI DOBRO

Sa sedištem u glavnom gradu Estonije, Talinu, CCDCOE je osnovan 2008. godine kao odgovor na masivni sajber napad na estonske državne mreže 2007. godine – za nešto što su vlasti zemlje brzo okrivile Rusiju. Zvaničnici u Tallinnu su, međutim, kasnije priznali da nisu imali uverljive dokaze koji bi umješali Kremlj.

Na svojoj web stranici CCDCOE kaže da je njegova misija „ podržati zemlje članice i NATO u jedinstvenom interdisciplinarnom ekspertizom u oblasti istraživanja sajber odbrane, obuke i vežbi koje pokrivaju fokusna područja tehnologije, strategije, operacija i prava. ” Grupa je posvećena “ podsticanju saradnje nacija istomišljenika ”, kako “ saveznika u NATO-u, tako i partnera izvan Alijanse. ”

NultaTačka