Sve vesti Svet

Južna Koreja uskoro počinje sa implementacijom elektronskih tetovaža za praćenje zdravstvenog stanja

Južna Koreja uskoro počinje sa implementacijom elektronskih tetovaža za praćenje zdravstvenog stanja

Južna Koreja bi uskoro mogla početi sa implementiranjem elektronskih uređaja u tela njenih građana u obliku tetovaže po meri koja ih automatski upozorava na potencijalne zdravstvene probleme, ako projekat naučnog tima urodi plodom.

Istraživači na Korejskom naprednom institutu za nauku i tehnologiju (KAIST) u gradu Daejeon jugozapadno od Seula razvili su elektronsko mastilo za tetoviranje napravljeno od tečnog metala i ugljeničnih nanocevi koje funkcioniše kao bioelektroda.

Priključen na uređaj za elektrokardiogram (EKG) ili drugi biosenzor, može da pošalje očitavanje pacijentovog otkucaja srca i drugih vitalnih znakova kao što su glukoza i laktat na monitor.

U budućnosti, ono što se nadamo je da povežemo bežični čip integrisan sa ovim mastilom, tako da možemo da komuniciramo, ili možemo da šaljemo signal napred i nazad između našeg tela na spoljni uređaj – rekao je vođa projekta Stiv Park, profesor nauke o materijalima i inženjerstva.

Takvi monitori bi u teoriji mogli da se nalaze bilo gde, uključujući i domove pacijenata.

Mastilo je neinvazivno i napravljeno je od čestica na bazi galijuma, mekog, srebrnog metala koji se takođe koristi u poluprovodnicima ili termometrima. Nanocevi ukrašene platinom pomažu u vođenju električne energije dok obezbeđuju izdržljivost.

Kada se nanese na kožu, čak ni trljanjem tetovaža se ne skida, što nije moguće samo sa tečnim metalom – rekao je Park.

Tehnokratija uzima zamah i sve je bliža ostvarenju svoga sna, koji vodi prema „novom normalnom“.

Nulta Tačka/Mediji