Sve vesti Svet

Kada dođe zima Nemačka bi mogla da pokrene “Severni tok 2”

Kada dođe zima Nemačka bi mogla da pokrene "Severni tok 2"

Zamenik šefa Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov izjavio je da bi Nemačka mogla da donese odluku o pokretanju gasovoda „Severni tok 2“ do kraja ove godine, ukoliko se suoči s teškim posledicama energetske krize.

„Ne isključujem mogućnost da do kraja godine Nemačka pusti u rad gasovod ‘Severni tok 2’, kada nestane strpljenja i ako postane veoma teško“, rekao je Džabarov.

Kancelar Nemačke Olaf Šolc je ranije rekao da je važno nastaviti dijalog s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a češki eksperti smatraju da je moguće pokretanje gasovoda „Severni tok 2“ zbog gasne krize u Nemačkoj. U Pragu, takođe, smatraju da je moguć rast proruskog raspoloženja u Evropi.

„Gospodin Šolc odlično razume da, ukoliko životni standard u Nemačkoj naglo opadne, niko neće pitati kakav je stav Nemačke prema Rusiji, nego će pitati zbog čega smo počeli lošije da živimo“, rekao je senator, ističući da je Rusija spremna za saradnju.

On smatra da poslednje izjave koje stižu iz Evrope predstavljaju određene signale koji govore o mogućim promenama raspoloženja na kontintentu.

„U poslednje vreme najviše ciče Litvanija, Letonija, Estonija, Poljska, takozvane mladoevropske zemlje. Opreznije stavove iznose Nemačka, Francuska, Italija. Mislim da su svi oni osetili kakve bi posledice po njih mogao da ima prekid ekonomskih veza s našom zemljom“, naglasio je Džabarov.

Talibani proslavili godišnjicu pada kabula u napuštenoj američkoj ambasadi sa američkim oružjem i hamvijima (VIDEO)

Evropa i dalje trpi pritisak zbog problema s isporukama gasa iz Rusije. Izvoz ruskog gasa je opao nakon početka vojne operacije u Ukrajini. Isporuke preko „Severnog toka 1“ i ukrajinskog gasnotransportnog sistema su se znatno smanjile, a preko gasovoda „Jamal-Evropa“ su potpuno prekinute.

„Severni tok 2“ je gasovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje i proteže se od obala Rusije, kroz Baltičko more, do Nemačke. Realizovala ga je kompanija „Nord strim AD“ zajedno s „Gaspromom“ kao jedinim akcionarom. Izgradnja gasovoda je trajala tri godine i okončana je 2021. Ipak, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su uvele seriju sankcija Rusiji, a Nemačka je obustavila sertifikaciju gasovoda, navodeći da je projekat praktično zamrznut.

MARIO ZNA i ALEKSANDAR PETROVIĆ- Vučić je u PANICI- Peticija protiv EVRO PRAJDA je USPELA

Nulta Tačka/Sputnik