Sve vesti Svet

Kada vam kažu da pijete čaj ne kažu vam da u jednoj kesici ima tragova do 400 INSEKATA

Kada vam kažu da pijete čaj ne kažu vam da u jednoj kesici ima tragova do 400 INSEKATA

Živi organizmi ostavljaju mnogo stvari za sobom, uključujući i razne izlučevine, izmet i spoljne slojeve mrtvih tkiva, od kojih svi sadrže jedinstvene DNK tragove.

Insekti nisu izuzetak. Od paukova do buba, beskičmenjaci ostavljaju iza sebe tragove uključujući i na lišću čajeva koje su jeli ili samo prešli preko njih.

Naučnici su otkrili tragove čak 1.200 različitih vrsta beskičmenjaka u samo 40 uzoraka osušenog čaja i bilja, prenosi RTS.

„Ono što me je zapravo iznenadilo je ogromna raznolikost koju smo otkrili“, kaže genetičar Henrik Krehenvinkel sa Univerziteta u Triru.

„U jednoj kesici zelenog čaja otkrili smo tragove čak 400 vrsta insekata”, pojasnio je Krehenvinkel.

Sveukupno, istraživači su iz uzoraka čajeva i bilja u prodavnicama u Nemačkoj detektovali tragove 3.264 vrste beskičmenjaka, uključujući i predatore, biljojede i parazite iz čitavog sveta.

Pronašli su DNK tragove paukova, bubašvaba, vaški, muva, leptira, bogomoljki i mnogo drugih insekata.

Krehenvinkel i njegove kolege sumnjaju da je tolika raznolikost u tragovima zbog načina na koji se biljke prerađuju – dok se biljke melju i sitne DNK materijal iz svih delova polja u kojima se uzgajaju biva pomešan sa biljnim materijalom koji se posle pakuje u kesice.

NultaTačka/Mediji