Sve vesti Svet

Kadirov zamolio Putina: Naredi čečenskim borcima da zauzmu Kijev i Harkov, da završimo sa ovim!

Kadirov zamolio Putina: Naredi čečenskim borcima da zauzmu Kijev i Harkov, da završimo sa ovim!

Ako ruski predsednik Vladimir Putin želi brzo da okonča vojnu operaciju te zemlje u Ukrajini, trebalo bi da da čečenskim trupama zeleno svetlo da zauzmu glavne gradove te istočnoevropske nacije, tvrdi čečenski lider.

Ramzan Kadirov je u saopštenju u petak zatražio da čečenski vojnici dobiju zeleno svetlo za zauzimanje gradova širom bivše sovjetske republike.

„Dajte naređenje našim borcima da brzo, tačno i efikasno zauzmu Harkov, Kijev i sve druge gradove“, insistirao je on.

„Druže predsedniče, druže vrhovni komandante, više puta sam rekao da sam ja vaš pešadinac, spreman sam da dam život za vas“, insistirao je Kadirov. „Ali ne mogu da gledam kako naši borci umiru. Preklinjem te da zažmuriš na sve i pusti ih da završe za dan-dva ovo što se tamo dešava”.

Prema Kadirovu, „samo to će spasiti našu državu i narod“.

„Molim vas da našim borcima date priliku da se dokažu u potpunosti, da im date priliku da iskoriste svu svoju moguću i nemoguću silu kako bi ovo završili jednom zauvek“, poručio je on.

U odgovoru na Kadirovov zahtev, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin razmatra sve opcije kada je u pitanju ruska vojna kampanja u Ukrajini.

Mediji u Srbiji po naređenju ćute ali svetski mediji bruje o skupu podrške u Beogradu (VIDEO)

„Nije moja nadležnost da komentarišem pitanja vojne doktrine. Glavnokomandujući dobija informacije, uključujući i o takvim predlozima. A na njemu je da odluči kako će sprovesti specijalnu operaciju“, rekao je on.

Kadirov je ranije izjavio da je Čečenija spremna da pošalje dobrovoljce iz regiona u najopasnije borbene zone Ukrajine da se bore rame uz rame sa ruskom vojskom. Prema rečima šefa republike, u toj istočnoevropskoj zemlji trenutno se nalazi 12.000 čečenskih vojnika.

Putin je naredio upad u Ukrajinu 24. februara. Prema Kremlju, cilj intervencije je „zaštita naroda Donbasa koje je ukrajinski režim mučio osam godina“. To je usledilo nakon zahteva lidera otcepljenih Donjecke i Luganske Narodne Republike za pomoć u borbi protiv, kako su tvrdili, porasta „agresije“ kijevskih oružanih snaga.

Nulta Tačka/RT