Sve vesti Tehnologija

KAKO JE U ŠVEDSKOJ JEDAN HAKERSKI NAPAD ZATVORIO 800 SUPERMARKETA!

KAKO JE U ŠVEDSKOJ JEDAN HAKERSKI NAPAD ZATVORIO 800 SUPERMARKETA!
Pisao Elena Vuk

Hakerski napad prisiljava švedski lanac supermarketa sa 800 trgovina da se zatvore.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Veliki Švedski lanac supermarketa prisiljen je da zatvori većinu svojih prodavnica širom zemlje nakon što je hakerski napad na njegovog digitalnog provajdera uništio kase.

Lanac Coop iz Švedske( The Coop Sweden ) morao je suspendovati većinu od približno 800 trgovina kojima upravlja širom zemlje. Rečeno je da to nije uticalo samo na trgovine u Varmlandu, Oskaršamnu, Tabergsdalenu, Norbotenu i na ostrvu Gotland.

ČOVEK I KOJI POSLE SMRTI DRMA KAVEZ DUBOKOJ DRŽAVI!

“Žao nam je zbog situacije i učinićemo sve što možemo da se brzo otvorimo, podelili su izjavu na sajtu korporacije( https://www.coop.se/ ).

Napad je počeo u petak uveče, a nastavio se i u subotu, predstavnik kompanije rekao je Švedskim medijima da će prodavnice verovatno ostati zatvorene tokom celog dana.

Neka prodajna mesta povezala su situaciju sa prijavljenim ransomvar napadom u koji je uključena informatička kompanija Kasija sa sedištem u Majamiju, a koji se dogodio u petak. Američka kompanija nudi rešenja za digitalno upravljanje za preduzeća i rekla je da je morala isključiti svoje servere kao meru predostrožnosti kako bi zaštitila preko 36.000 kupaca širom sveta.

KADA TEHNOKRATIJA POSTANE UOČLJIVA: PSEUDOPANDEMIJA DIZAJNIRANA DA TERORIŠE JAVNOST

Kompanija nije odmah iznela detalje o tome šta se dogodilo, ali očito je to bila najnovija meta napada takozvanog ‘lanca snabdevanja’. Njihov se softver navodno koristio za krijumčarenje i izvršavanje ransomvar koda na mrežama kupaca. Kasija je izjavila da je pogođeno manje od 40 njihovih klijenata.

Ransomver kodira sadržaj na zaraženom sistemu. Počinitelj zatim traži plaćanje u zamenu za ključ za šifrovanje da bi vratio informacije. Incident u Švedskoj dogodio se usred niza visokih ransomver napada proteklih nedelja, a ciljevi, uključujući kompaniju za preradu mesa JBS i Kolonijal Pajplajn( Colonial Pipeline ), složili su se da plate ucenu milionima.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”