Sve vesti Svet

Kalifornija: Roditelji čija deca ne nose maske u školama mogu biti krivično gonjeni

Kalifornija: Roditelji čija deca ne nose maske u školama mogu biti krivično gonjeni
Pisao Elena Vuk

Obavezne maske u školama trenutno variraju širom SAD, a neke države ih odlučno odbijaju, dok druge čvrsto drže takve mere predostrožnosti, skoro dve godine nakon što su škole prvi put prešle na učenje na daljinu u svetlu pandemije Covid-19.

Školski administratori u Kaliforniji upozorili su roditelje da bi se mogli suočiti sa krivičnim prijavama ako njihova deca ne nose maske.

Školski administratori rekli su da se nemaskirani učenici mogu smatrati „jasnom i prisutnom opasnošću“.

Obedinjeni školski okrug Ripon u Centralnoj dolini Kalifornije upozorio je ove nedelje roditelje o „potencijalnim radnjama“ koje bi mogle biti preduzete protiv roditelja i učenika koji se ne pridržavaju važeće obaveze o maskama.

U pismu koje je ove nedelje poslato roditeljima, a o kome je prvi pisao Red State, roditeljima je rečeno da „uklone“ svu decu iz kampusa koja nemaju “pokrivače” za lice. Dalje se kaže da deca koja se ne pridržavaju mogu dovesti do etiketiranja uvredljivog po decua kao „jasne i prisutne opasnosti po život, bezbednost ili zdravlje učenika ili školskog osoblja“.

Druge potencijalne posledice uključuju kontaktiranje Službe za zaštitu dece za „napušteno“ dete, kao i identifikaciju učenika kao begunaca, što bi na kraju moglo dovesti do krivične prijave protiv roditelja.

„Opet, Distrikt bi se nadao da nije primoran da razmotri ove doduše drastičnije alternative, ali koju akciju je Distrikt na kraju primoran da preduzme diktiraju vaši postupci u tom pogledu“, upozorava se u pismu

Zvaničnici školskog okruga rekli su lokalnim medijima da je pismo poslato zato što je „nekoliko pojedinačnih porodica“ „zahtevalo“ da sazna pravne posledice nepoštovanja mandata maske.

Opcije poput pozivanja Službe za zaštitu dece su „deo opštih pravnih smernica koje su pripremljene za nekoliko okruga“, ali ne odražavaju „politiku okruga“, rekli su školski zvaničnici lokalnom ABC-u.

Obavezne maske su dovele do velikih protesta roditelja širom SAD, kao i do raznih pravnih bitaka.

Nulta Tačka/RT