Sve vesti Svet

Kalifornijski zakon ZABRANJUJE Big-Tech kompanijama da zloupotrebljavaju DECU

Kalifornijski zakon ZABRANJUJE Big-Tech kompanijama da zloupotrebljavaju DECU

Kalifornijski zakonodavci usvojili su novi zakon kojim se tehnološke kompanije obavezuju da dobrobit dece stavljaju ispred profita prilikom kreiranja novih aplikacija i drugih online prizvoda.

Predlog zakona ide ka stolu guvernera Gavina Newsoma, čiji je potpis neophodan kako bi zakon stupio na snagu.

Kancelarija Buffy Wicks, skupštinske žene, saopštila je kako je zakon – AB 2273 – usvojen jednoglasno.

Ako se implementira u zakon, ovo znači da kompanije koje prave aplikacije ili vebsajtove morale bi da razviju sisteme zaštite za decu u svojim proizvodima iako su ti proizvodi namenjeni odraslima.

Preduzeća koja razvijaju i pružaju online usluge kojima će deca verovatno imati pristup trebaju uzeti u obzir najviši interes dece – dakle njihovu sigurnost i bezbednost, navodi se u zakonu.

“Ako dođe do sukoba između komercijalnih interesa kompanije i najboljeg interesa dece, kompanije bi trebale da daju prioritet privatnosti, bezbednosti i dobrobiti dece u odnosu na komercijalne interese”.

Ovaj bi zakon sprečio tehnološke gigante poput Meta-e, ( Facebook-a ), Google-a i drugih Big-Tech kompanija u  profilisanju dece, prodaji njihovih podataka, proceni njihovih godina ili dizajniranju različitih drugih karakteristika koje se kose sa dobrobiti dece.

“Ovaj zako ne samo da štite decu koja žive u Kaliforniji, već kao dobar primer utire put čitavim Sjedninjenim Američkim državama pa i ostatku sveta”.

Tehnokratski titati se bune

Trgovinsko udruženje NetChoice, zatražilo je od Kafilornijskog guvernera da stavi veto na ovaj zakon, zajedno sa još dva zakona koja teže da regulišu način rada online platformi.

Jedan od zakona traže od platformi društvenih medija da javno obelodane svoje pravilnike koji se tiču politika mržnje na mreži, dezinformacijama, ekstremizmom i uznemiravanjem, kao i ključne metrike i podatke u vezi sa primenom tih politika.

“Kalifornija je bila lider u razvoju tehnologije, ali bi ovakvi postupci zakonodavnog tela primorali tehnološke gigante da se povuku iz Kalifornije kako bi izbegli opterećujuću regulativu koja šteti porodicama i krši Prvi Amandman”, rekla je savetnica za politiku NetChoice-a Jennifer Huddleston.

NetChoice je tvrdio da postoje bolje politike koje bi država mogla primeniti kako bi pomogla roditeljima da čuvaju svoju decu na mreži i podržala mentalno zdravlje tinejdzera.

Kaša sa gusenicama- Ovo je plan Velike Britanije za rešavanje gladi u Africi: Jedite više buba

Roditelji glavni činioci u bezbednosti dece na internetu

Roditelji i kućno vaspitanje bi svakako trebalo da bude primarno u svemu pa i bezbednosti na internetu. Deca bi od roditelja trebala da nauče kako da koriste internet, kakve podatke smeju da postavljaju, kakve ne te čega bi se trebalo kloniti.

Zakoni ove vrste svakako predstavljaju dobru protekciju. Obelodanjivanjem pravilnika od strane svake društvene mreže koji se tiču govora mržnje na mreži, dezinformacijama, ekstremizmom i uznermiravanjem, pomogla bi korisnicima i državi da razumeju na koji to način društvene mreže definišu ove pojmove i s tim u vezi ograniče zloupotrebu i manipulaciju društvenih mreža da pod okriljem bezbednosti cenzuriše slobodu govora i utiče na demokratiju.

No, pitanje je da li će ne samo Kalifornija, nego i ostatak sveta napraviti ovakve zakone, jer nekada cenzura dolazi direktno od strane države.

Staro dobro druženje

U svakom slučaju, meni jedino ostaje da napomenem da društvene mreže ne čine čitav svet, i da ako nas veliki tehnokratski giganti mogu cenzurisati u online svetu, ništa nas ne sprečava ( makar ne za sada ) da se kada god to možemo sastajemo i uživo delimo svoja mišljenja.

Barem bi trebalo da ostane tako.

NultaTačka/techXplore