Sve vesti Svet

Kanada donela novu preporuku: Vakcine protiv COVID-a 19 primaju se na svaka 3 MESECA

Kanada donela novu preporuku: Vakcine protiv COVID-a 19 primaju se na svaka 3 MESECA

Kanadski nacionalni savetodavni komitet za imunizaciju saopštio je  u četvrtak (1. septembra).  da Kanađani treba da razmotre primanje vakcine mRNK COVID-19 svakih 90 dana.

„Kraći interval od najmanje tri meseca može biti opravdan u kontekstu povećanog epidemiološkog rizika, kao i operativnih razmatranja za efikasno sprovođenje programa vakcinacije protiv COVID-a 19“, navodi se u rezimeu saopštenja Nacionalnog savetodavnog komiteta za imunizaciju.

Pre samo nekoliko nedelja Ministarstvo zdravlja je reklo da je dopuna leka svakih devet meseci dovoljna.

„Razumem da ljudi mogu da se osećaju preopterećeno“, rekla je dr Suprija Šarma, glavni medicinski savetnik u zdravstvenom odeljenju.

SRUŠILI SMO KORONA TEROR SRUŠIĆEMO I SVE OSTALE AGENDE! NOVI VIDEO NA KANALU MARIO ZNA

„Postoji mnogo informacija i poruke su se malo promenile od pandemije. Bili smo na početku, znate, „Bežite, ne hodajte, uzmite prvu vakcinu, uzmite prvu vakcinu koja vam je dostupna.“ Bilo je zaista jednostavno u smislu te početne poruke. Ali postaje komplikovanije, zar ne, jer smo u drugačijoj situaciji.

Dr Hovard Njoo, zamenik glavnog službenika za javno zdravstvo, rekao je da dopunska vakcina svakih šest meseci „nije dovoljna“ zbog slabljenja efikasnosti.

„Ako ste imali prethodnu dodatnu dozu, bez obzira na broj koji ste imali ranije, ili infekciju, trebalo bi da sačekate šest meseci, ali svakako na osnovu lokalnih okolnosti, drugih razmatranja, taj interval se može smanjiti na otprilike tri meseca “, rekao je Njoo.

NultaTačka/TorontoSun