Sve vesti Svet

Kanada na korak od uvođenja dobrovoljne SMRTI za osobe sa mentalnim bolestima

Kanada na korak od uvođenja dobrovoljne SMRTI za osobe sa mentalnim bolestima

Kanada radi na tome da utvrdi kome, treba ponuditi smrt uz pomoć lekara kao rezultat mentalne bolesti. Drugim rečima, to je samoubistvo uz pomoć lekara.

Smrt uz pomoć doktora uglavnom je izražena kod ljudi koji imaju terminalne bolesti poput raka, objavio je The National Post prošle sedmice. Prelazak na smrt uz pomoć doktora zbog mentalnih bolesti otvara čitav niz novih pitanja.

Holandski psihijatar dr. Sisco van Veen napominje da se kod raka može videti nešto unutar tela, ali „u psihijatriji, zaista sve što imate je priča pacijenta, i ono što vidite svojim očima i ono što čujete i ono što porodica kaže.”

Mentalnim poremećajima nedostaje „prognostička predvidljivost“, što može učiniti utvrđivanje patnje gotovo nemogućim.

Kako se Kanada približava legalizaciji smrti uz pomoć lekara za osobe s mentalnim bolestima čiji je psihički bol postao nepodnošljiv za njih, predstoje “teški razgovori”, rekao je Veen za National Post.

U martu 2023. Kanada će postati jedna od samo nekoliko nacija koje dozvoljavaju medicinsku pomoć pri umiranju, ili MAID, za mentalne bolesti poput depresije, bipolarnog poremećaja, poremećaja ličnosti, šizofrenije, PTSP-a.

Dr. Grainne Neilson, bivši predsednik Kanadskog psihijatrijskog udruženja i forenzički psihijatar iz Halifaksa, rekao je: „Mislim da će biti mnogo neizvesnosti o tome kako ovo primeniti u martu 2023. Nadam se da će psihijatri biti oprezni kako bi bili sigurni da se MAID ne bi koristio van pravilnika.”

Argument koji se razvija oko MAID-a za mentalnu bolest je snažan. Mnogi u oblasti mentalnog zdravlja misle da mentalna bolest nikada nije nepopravljiva i da uvek postoji nada za izlečenje. Drugi kažu “još uvek postoji duboki nedostatak razumevanja i straha od mentalne bolesti, te da otpor odražava dugu istoriju paternalizma i nespremnosti da se prihvati da patnja koja može doći od mentalne bolesti može biti jednako mučna kao i patnja od fizičkog bola.”

NultaTačka/ZeroHedge