Sve vesti Svet

Kanada: Nevakcinisane ukrajinske izbeglice biće poslate u državne karantinske ustanove

Kanada: Nevakcinisane ukrajinske izbeglice biće poslate u državne karantinske ustanove
Pisao Elena Vuk

Pre ulaska u Kanadu, nevakcinisane ukrajinske izbeglice koje beže, moraće da se podvrgnu testiranjima na COVID-19, istrpe 14-dnevni karantinski plan i moraju da se podvrgnu testiranju po dolasku, saznaje Vestern Standard.

Ako izbeglice ne mogu da pronađu odgovarajuću lokaciju za karantin, biće sprovedene do određene ustanove savezne vlade.

Nevakcinisani putnici, čak i ako su asimptomatski, koji nemaju odgovarajući karantinski plan takođe mogu biti upućeni u određenu karantensku ustanovu, po uputstvu službenika za karantin – kaže vlada Kanade.

Više od 60% Ukrajinaca je nevakcinisano od preko 44 miliona stanovnika.

Samo 34,4% Ukrajinaca je potpuno vakcinisano, 1,7% je primilo treću dozu, a 1% ima jednu dozu, prema Our World in Data.

PANIKA! Amerikanci obrisali sve dokaze o ukrajinskim laboratorijama za biološko oružje koje je finansiralo Ministarstvo odbrane SAD-a

Kancelarija ministra za migraciju, izbeglice i državljanstvo Kanade potvrdila je za Vestern Standard da ograničenja putovanja ostaju na snazi za ukrajinske izbeglice.

„Ukrajinski državljani se suočavaju sa humanitarnom krizom..“, rekao je Ejden Strikland, sekretar za štampu ministra za migraciju Kanade.

Kanada je odustala od uslova vakcinacije za kvalifikovane ukrajinske državljane koji beže od sukoba.

Ali Strikland je rekao da će svi ostali uslovi za ulazak ostati na snazi, što znači da iako ukrajinske izbeglice nisu obavezne da budu vakcinisane, moraju da se pridržavaju obaveznog karantina, testiranja i drugih obaveza ove države.

Skoro 4.000 Ukrajinaca je dobilo odobrenje da dođe u Kanadu kao izbeglice od ponedeljka, rekao je kanadski ministar za migraciju.

Više od 800.000 izbeglica pobeglo je iz Ukrajine, prema proceni Ujedinjenih nacija u sredu ujutro.

Informacija kanadske vlade za izbeglice kaže da samo oni koji „ispunjavaju pravo da putuju“ mogu da dođu u Kanadu.

Naša mogućnost da preselimo izbeglice je ograničena merama prevencije korona virusa (COVID-19) u Kanadi.

Državljani Kanade moraju biti vakcinisani da bi se ukrcali na domaći ili međunarodni let u Kanadi.

Izbeglice se kvalifikuju kao zaštićene osobe i mogu ući u zemlju čak i ako nisu vakcinisane.

Nejasno je da li će ukrajinski državljani moći slobodno da lete unutar Kanade ako nisu vakcinisani ili će morati da nađu drugi način da napuste tačku ulaska u zemlju.

Ovo predstavlja potencijalne izazove za izbeglice koje slete u Kanadu i žele da žive u Alberti i Saskačevanu gde se nalazi većina Kanađana ukrajinskog porekla.

Lider NDP-a Jagmeet Singh je bio zagovornik obaveznih vakcina, ali je takođe bio nepokolebljiv u nameri da ukrajinskim izbeglicama olakša prelazak u Kanadu.

Dok Putin neselektivno bombarduje domove, hitnije je nego ikada da se zaštite Ukrajinci koji traže utočište – napisao je Sing u tvitu u ponedeljak.

I Kanada mora da učini svoj deo posla. Uklonite birokratiju, ukinite uslove za vizu i omogućite Ukrajincima sigurno utočište.

Ova vlada je izneverila izbeglice u prošlosti, i to se više ne može ponoviti – dodao je Sing.

Sing nije komentarisao uslove vakcinacije za migrante i izbeglice.

Vizni uslovi su i dalje u potpunosti na snazi za ukrajinske izbeglice, ali je premijer Džastin Trudo najavio u ponedeljak da se ti zahtevi ubrzavaju.

Nulta Tačka/WesternStandard