Sve vesti Svet

KANADSKE KAMIONDŽIJE OBEĆAVAJU DA ĆE NASTAVITI PROTESTE DOK SE NE OSLOBODE

KANADSKE KAMIONDŽIJE OBEĆAVAJU DA ĆE NASTAVITI PROTESTE DOK PONOVO NE BUDU SLOBODNA NACIJA

Preko noći, kamiondžije sa konvojem slobode koje su se okupile u Coutts-u, u Alberti u blizini granice sa Montanom, uspele su da dopune gorivo i dopune snabdevanje hranom jer su pristalice nastavile da doprinose održavanju protesta čak i dok RCMP nastavlja da ih okružuje u blokadi koja je prekinula trgovinu – nešto za šta je vlada pokušala da okrivi kamiondžije.

Ali u Otavi, gde stotine demonstranata i dalje kampuju nakon mitinga slobode ovog vikenda u sedištu kanadske vlade, lokalno stanovništvo – i lokalni zvaničnici (koji su već pokušali da zaplene novac prikupljen za kamiondžije na GoFundMe) postaju sve zabrinutiji, jer organizatori očekuju da će broj pristalica u Otavi porasti u narednim danima odnosno sledećeg vikenda, a sa njim i novi talas protesta.

Organizatori pokreta obećali su da neće popustiti dok kanadska vlada ne odustane od neke od svojih drakonskih politika, uključujući karantin koji bi u suštini onemogućio život nevakcinisanim kamiondžijama.

Tamara Lič, portparolka demonstranata, rekla je da su ona i kolege organizatori u početku bili iznenađeni odzivom, „ali mi smo sada dobro organizovani i prilagođavamo se sve dok Kanada ponovo ne bude slobodna nacija“.

Nažalost, čini se da lokalna policija insistira na suzbijanju protesta; uhapsili su mali broj demonstranata zbog niza optužbi, uključujući nošenje „oružja“ do „objavljivanja pretnji na društvenim mrežama“.

Policija je za BBC priznala da su demonstranti došli iz “svih delova Kanade”, a neki čak i iz SAD.

„Većina demonstranata je otišla“, rekao je šef policije Piter Sloli na konferenciji za novinare u sredu. „Oni koji su ostali su veoma odlučna i veoma nestabilna grupa pojedinaca koji krše zakon”.

On je priznao da će protest verovatno biti veći sledećeg vikenda i da “možda neće postojati policijsko rešenje” za rešavanje ćorsokaka.

TRAMP: DOSTA NAM JE KONTROLE, ZATVARANJA I MALTRETIRANJA NAŠE DECE

Kao što smo gore napomenuli, neki zvaničnici Otave su predložili da se prekine dostava donacija za finansiranje kamiondžija. Jedan je čak predložio da se tuži GoFundMe kako bi se sprečilo da novac koji su prikupile pristalice stigne do kamiondžija, koje je član veća opisao kao „plaćenike“ koji „nezakonito okupiraju naše zajednice“.

Dok su se neki lokalni stanovnici žalili na haotično stanje, jedan organizator pokreta Freedom Truckers je pokušao da objasni da je krivica za ovaj haos na kanadskoj vladi.

U saopštenju, Kris Barber – jedan od vođa konvoja – rekao je da grupa razume te frustracije, ali da takođe maltretiranje vrše političari i novinari.

„Odgovornost za vašu neprijatnost leži na plećima političara koji više vole da nas klevetaju i prozivaju, nego da se upuštaju u ozbiljan dijalog,“ rekao je on.

Ali Bi-Bi-Si je takođe ponovio laži MSM-a o kamiondžijama u Coutts-u, tvrdeći da su blokirali komercijalni saobraćaj duž granice pet dana. Odluku o blokadi saobraćaja doneo je RCMP, a ne kamiondžije. Takođe su citirali gradonačelnika male zajednice u Coutts-u, koji je tvrdio da su kamiondžije odgovorne za to što je mala zajednica danima bila u nemogučnosti da nabavi benzin i namirnice.

Ali, opet, kamiondžije nisu oni koji postavljaju blokade.

U međuvremenu, protesti kamiondžija su prikupili podršku i inspirisali druge u Evropi da pokušaju da organizuju sopstveni konvoj koji će stići u Brisel neutvrđenog datuma.

Da završimo stvari lakšom notom: pristalice kamiondžija izazivaju nestašluke pozivajući hitnu pomoć da se raspitaju o tome gde se premijer Džastin Trudo nalazi. Prema izveštaču WSJ-a, lokalne vlasti su ih zamolile da ljubazno odustanu.

Nulta Tačka/ZeroHedge