Sve vesti Svet

Kanadske kamiondžije odbile naređenja da se sklone! Trudo poslao vojsku i policiju (VIDEO)

Kanadske kamiondžije odbile naređenja da se sklone! Trudo poslao vojsku i policiju (VIDEO)

Kanadski demonstranti koji se protive merama usled Covid-19 i nalozima za obaveznu vakcinaciju prkosili su sudskoj zabrani i upozorenjima vlade da održe višednevnu blokadu mosta Ambasador, koja je paralizovala trgovinu i saobraćaj na najprometnijem kopnenom graničnom prelazu u SAD.

Prema video snimcima koji kruže društvenim mrežama, demonstranti su velikom većinom glasali za nastavak blokiranja pristupnih puteva mostu nekoliko minuta pre nego što je naredba Višeg suda Ontarija u petak stupila na snagu u 19 časova po lokalnom vremenu. Demonstranti se nakon toga mogu čuti kako pevaju kanadsku himnu, a neki u masi viču „Sloboda!” mašući kanadskim zastavama.

Između 100 i 200 ljudi se navodno nalazilo na ulazu na most do ponoći kada je uvedeno vanredno stanje koje je u petak proglasio premijer Ontarija Dag Ford. Policajci, koji su dobili široka ovlašćenja da pritvaraju i kažnjavaju ljude koji odbijaju da se raziđu, delili su pamflete u kojima su navedene kazne, uključujući novčane kazne od oko 100.000 kanadskih dolara i godinu dana zatvora.

Blokada mosta, koji povezuje grad Vindzor u Ontariju sa Detroitom u Mičigenu, počela je u ponedeljak, podstičući tekuće proteste kamiondžija Freedom Convoy u Otavi protiv obavezne vakcinacije i karantina za prekogranične vozače. Najmanje još dva pristupna koridora između dve zemlje, u provincijama Alberta i Manitoba, takođe su na sličan način blokirana.

Opisujući granične blokade kao „protivpravnu aktivnost“, premijer Džastin Trudo rekao je novinarima u petak da je „sve na stolu“ kada je reč o opcijama vlade da prekine proteste.

On je rekao da je situacija još “daleko” od pozivanja vojske, ali je upozorio da vlada treba da “bude spremna za svaki slučaj”.

Policija u Vindzoru u Ontariju počela je da napada demonstrante u blizini mosta Ambasador preko američko-kanadske granice, kako bi prekinula blokadu koja je sada ušla u šesti dan.

Trudoovi komentari usledili su nakon razgovora sa predsednikom Džoom Bajdenom o potrebi hitne akcije za ponovno otvaranje graničnih prelaza. Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Maiorkas i ministar saobraćaja Pete Buttigieg ranije su pozvali svoje kanadske kolege da „iskoriste savezna ovlašćenja“ za ukidanje blokade.

Nakon sudske zabrane, policija u Vindzoru je upozorila da će nepoštovanje naredbe za razilazak dovesti do hapšenja i zaplene vozila, ali nije bilo izveštaja o privođenju ljudi. Ostaje nejasno kako i kada će vlasti početi da izriču kazne i druge mere.

U međuvremenu, gradski zvaničnici Otave rekli su u petak da će i oni tražiti sudsku odluku za iseljenje demonstranata iz glavnog grada.

Nulta Tačka/RT