Sve vesti Svet

Kao ISIS! Ukrajinci pustili reklamu u kojoj Ukrajinka seče grkljan ruskom oficiru- Moskva pokrenula istragu (VIDEO)

Kao ISIS! Ukrajinci pustili reklamu u kojoj Ukrajinka seče grkljan ruskom oficiru- Moskva pokrenula istragu (VIDEO)

Ruski istražni komitet pokrenuo je u ponedeljak krivičnu istragu zbog ukrajinske reklame na društvenim mrežama koja je pozivala na nasilje nad ruskim vojnicima. Reklama, snimljena u prepoznatljivom stilu koji podseća na propagandne video snimke terorista Islamske države (IS, bivši ISIS), prikazuje pogubljenje ruskog vojnika.

Kontroverzni video pojavio se na društvenim mrežama tokom vikenda, izazvavši bes u Rusiji i širom sveta. U reklami je prikazana žena, koja očigledno predstavlja Ukrajinu, koja drži govor mržnje protiv Rusa sa ‘zatvorenikom’ u odeći koja liči na rusku vojnu uniformu koji kleči pored nje. Glumica optužuje ruske “svinje” da se dugo rugaju, muče i ubijaju Ukrajince i navodi da se situacija sada promenila.

“Nešto strašno probudilo je miroljubiv i vredni narod. Nešto što je vekovima spavalo u utrobi obala Dnjepra. Primordijalni i antički ukrajinski bog. A sada žanjemo krvavu žetvu. Sve vas čeka smrt” , navodi glumica, ‘režući’ vrat ‘zatvoreniku’.

Žena je takođe obećala osvetu za severozapadno kijevsko predgrađe Buča, kao i za druga ukrajinska mesta i gradove koji su navodno stradali od ruskih trupa. Ukrajina je optužila rusku vojsku za masakriranje civila u Buči početkom aprila nakon što su se trupe povukle iz tog područja. Moskva je negirala bilo kakvu umešanost, insistirajući da je cela afera Buča bila inscenirana “provokacija” Kijeva da ocrni rusku vojsku.

Žena koja se pojavljuje na snimku identifikovana je kao Andrianna Kurilets, profesionalna glumica iz zapadnoukrajinskog grada Lvova. Upitna ‘slava’ i medijska pažnja, međutim, očigledno su malo učinili za glumicu, jer je izbrisala svoje profile na društvenim mrežama usred posledica nakon premijere reklame.

Osim besa na internetu, ova uloga je takođe izazvala krivičnu istragu od strane ruskog Istražnog komiteta. Glumica je izrazila “pozive na nasilje protiv oficira ruskih oružanih snaga” , navodi se u saopštenju komiteta u ponedeljak.

U reklami Kurilets iznosi ekstremističke izjave i smeškajući se čoveku kojem reže grkljan srpom. Ovaj video je kružio društvenim mrežama i sadrži eksplicitan govor mržnje, kao i pretnje” , dodaje se.

Proteklih nedelje iz Ukrajine se pojavilo više stvarnih video snimaka koji prikazuju zlostavljanje ruskih vojnika koji su bili zarobljeni. Uznemirujući video snimci navodno prikazuju mučenje, premlaćivanje i direktna pogubljenja zarobljenika od strane ukrajinskih trupa.

NultaTačka