Sve vesti Svet

Kao za vreme COVID-a! Šri Lanka uvodi zaključavanja zbog nestašica goriva

Kao za vreme COVID-a! Šri Lanka uvodi zaključavanja zbog nestašica goriva

Šri Lanka je naglo ograničila snabdevanje gorivom i poručila stanovnicima da ostanu kod kuće, povećavajući rizik od novih nemira dok se vlada bori da obezbedi osnovne stvari zbog krize državnog duga koja mesecima potresa zemlju.

Kabinet ministara ove ostrvske države u ponedeljak je odlučio da ograniči distribuciju goriva na osnovne usluge do 10. jula, rekao je portparol Bandula Gunavardena u televizijskoj izjavi, dodajući da će međuprovincijski javni prevoz verovatno biti zaustavljen.

„Luke, zdravstvene usluge, transport hrane biće obezbeđeni benzinom i dizelom, dok se od svih ostalih sektora traži da ostanu kod kuće i pružaju onlajn usluge u ovom teškom vremenu“, rekao je Gunavardena. „Naša zemlja se suočava sa neviđenim stanjem finansija i devizne krize.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge rekao je poslanicima prošle nedelje da je ekonomija „potpuno kolabirala“, rekavši da ostrvska država nije u mogućnosti da kupuje gorivo jer se nestašice osnovnih potrepština i struje pogoršavaju. Njegova vlada je u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i bilateralnim kreditorima poput Indije i Kine , za nova sredstva za plaćanje uvoza nakon što je ranije ove godine platila svoje dolarske obveznice i dovela do smanjenja deviznih rezervi.

Ništa nije SLUČAJNO- Depopulacija je u toku a TRANSHUMANISTI imaju plan kako da ZAMENITE DECU!

Vlada je već zatvorila javne škole i zatražila od državnih službenika da rade od kuće kako bi smanjili prevoz, ostavljajući mnoge puteve u i oko glavnog grada Kolomba , napuštene proteklih dana, čak i dok su hiljade vozila stajale u redovima koji se protežu kilometrima čekajući da sipaju benzin.

Nasilni protesti izbili su u maju nakon što je brat predsednika Gotabaje Rajapakse podneo ostavku na mesto premijera nakon sukoba između pristalica i protivnika vlade. Iako je Rajapaksa od tada dobio podršku u parlamentu i obećao da će odslužiti poslednje dve godine svog mandata, tenzije su i dalje visoke.

Šri Lanka planira da dozvoli stranim kompanijama da distribuiraju gorivo u pokušaju da umanje nestašice koje su paralisale većinu ekonomskih aktivnosti, rekao je u nedelju ministar energetike Kančana Vijesekera.

Vlada ove nedelje šalje svoje izaslanike u Katar i Rusiju da obezbede sveže zalihe i nada se da će Indija odobriti kreditnu liniju od 500 miliona dolara za uvoz goriva.

NultaTačka