Sve vesti Svet

KARIBI: FRANCUSKA ŠALJE VOJNU POLICIJU NA OSTRVO ZBOG PROTESTA GRAĐANA KOJI SE PROTIVE COVID MERAMA

Pisao Elena Vuk

Ovo Karipsko ostrvo, koje je pod upravom Francuske vlade svim silama se pokušava izboriti za svoja prava. Stoga je Francuska poslala policijsko pojačanje na prekomorsku teritoriju Martinik, nakon što su izbili neredi kao odgovor na obaveznu politiku vakcinacije protiv Covid-19 za zdravstvene radnike.

Oko 70 naoružanih francuskih policajaca, poznatih u Francuskoj kao žandarmi, stiglo je u utorak na Martinik kako bi se pozabavili nasilnim protestima, koji su bili poremećeni paljevinom, pljačkom i vandalizmom.

Francuski ministar prekomorskih teritorija Sebastien Lecornu rekao je na konferenciji za novinare da “socijalni dijalog nije moguć bez zdrave osnove i da je zdrava osnova ponovno uspostavljanje sloboda… i naša sposobnost da ponovo uspostavimo red.”

Građanski nemiri su izbili nakon što je Francuska nametnula obavezne vakcine za zdravstvene radnike na Martinik, koji je prijavio niske stope vakcinacije usred visokog nivoa nepoverenja u vladu i vere u prirodnu medicinu.

Ostrvo Martinik

Kao rezultat nereda, koji su uključivali napad na rezidenciju najvišeg francuskog zvaničnika na ostrvu, Francuska je u petak otkrila da će odgoditi svoj mandat vakcine.

Lecornu je za oklevanje Martinika u pogledu vakcine okrivio kulturu ostrva.

Demonstranti, međutim, kažu da ne mogu poveriti svoje zdravlje zvaničnicima, 95% odraslih na Martiniku ima tragove pesticida koji je povezan sa rakom u krvi nakon što je neprestano prskan po ostrvu dugi niz godina.

Martinik je kolonizovala Francuska 1635. i ostao je pod francuskom kontrolom uprkos velikim naporima za nezavisnost.

Nulta Tačka/RT