Sve vesti Svet

KATALONIJA UKINULA KOVID PROPUSNICE

KATALONIJA UKINULA KOVID PROPUSNICE
Pisao Elena Vuk

Katalonija, autonomna regija Španije, ukinula je obavezne Covid pasoše za ulazak u barove, restorane, kulturne događaje i sve druge ustanove u četvrtak (27. januara) u ponoć prošle nedelje.

Katalonske vlasti su saopštile da je odluka doneta jer se čini da vakcina sprečava tešku bolest, ali ne i prenošenje, pa je upotreba Covid pasoša za ulazak u ustanove potpuno suvišna.

„Iz tog razloga postoji verovatnoća da će se značajan deo populacije zaraziti, bez obzira na to da li su vakcinisani ili prošli kroz bolest. Rezultat toga je smanjenje efikasnosti obaveznog Covid certifikata.“ navodi se u saopštenju vlade katalonije objavljenom u prošlu sredu uveče.

Donacija Nulta Tačka

Upotreba Covid pasoša u barovima ukinuta je od prošlog četvrtka

Izvršna vlast je prvobitno planirala da produži njihovu upotrebu, ali je u sredu prošle nedelje potvrđeno da više neće biti potrebni.

Nakon kasnog sastanka vladinih zvaničnika zaduženih za upravljanje pandemijom Covid-19, vlasti su donele ovu odluku na osnovu toga da je ova mera delovala kada je prevladavala Delta varijanta, ali sada kada je mnogo prenosiviji Omicron soj korona virusa dominantna u Kataloniji, a pošto se čini da vakcina sprečava tešku bolest, ali ne i prenošenje, onda je upotreba Covid pasoša za ulazak u ustanove donekle suvišna.

“Omicron soj se pokazao kao sposoban da izbegne imunitet, čime se smanjuje prevencija infekcije u odnosu na Delta varijantu”, navodi se u vladinom saopštenju objavljenom u sredu prošle nedelje.

Paralelno, u utorak prošle nedelje je vlada već najavila da će se ukinuti ograničenje od 10 osoba za društvena okupljanja, što znači da će od petka jedino ograničenje koje je na snazi ​​Covid-19 biti zatvaranje noćnog života.

Međutim, čelnici industrije sugerišu da je 11. Februar određen kao datum ponovnog otvaranja za ovaj sektor.

Sa sastanka sa vladom kao mogući datum ponovnog otvaranja pominje se 11. Februar, “ali smo veoma zabrinuti jer nismo dobili uveravanja da je to konačni datum, to još nije sigurno”, rekao je generalni sekretar Ceha noćnih klubova Barselone. , rekao je Ramon Mas.

Ako se noćni život ipak vrati, uslovi bi bili skoro normalni, sa uobičajenim radnim vremenom, 80 ili 100% kapaciteta i sa plesnim podijumom kao i vreme pre pandemije.

Međutim, čelnici ove industrije ostali su “veoma razočarani” napuštajući sastanak s vlastima. “Nisu ništa precizirali ili opravdali. Zabrinuti smo zbog poruke nesigurnosti”, rekao je šef udruženja za noćni život David Lopez.

Joaquim Boadas, generalni sekretar udruženja noćnog života, takođe se založio za ekonomsku pomoć “u skladu s ograničenjima” koja su postavljena ovoj industriji.

Prema Boadasu, finansijska pomoć “pokriva samo 0,5% akumuliranih gubitaka; pomoć od 100 miliona eura za gubitke veće od 35 milijardi eura. Potpuno nedovoljna i smešna.”

Nulta Tačka/CatalanNews