Sve vesti Svet

KIJANU RIVS POSTAJE ZABRANJEN U KINI

KIJANU RIVS POSTAJE ZABRANJEN U KINI

Nakon otkrića da će se Kijanu Rivs pojaviti i nastupiti na predstojećem dobrotvornom koncertu u znak podrške zaštiti tibetanske kulture, nacionalistički kineski korisnici društvenih mreža pozvali su na bojkot njegovih filmova, uključujući njegov najnoviji, ‘The Matrix: Resurrections’.

Očekuje se da će Rivs biti jedan od glavnih izvođača na 35. Godišnjem dobrotvornom koncertu Tibet House-a u SAD-u 3. marta. Ovaj događaj služi i kao prikupljanje sredstava za podršku kulturnoj ambasadi osnovanoj na zahtev Dalaj Lame, koji je prognan iz Kine 1959. nakon aneksije Tibeta 1950. godine.

Nakon najave da će se Kijanu pojaviti na koncertu, mnogi korisnici kineske društvene mreže Weibo pozvali su na bojkot Rivsovih filmova u znak protesta zbog njegove podrške tibetanskoj slobodi.

Jedan korisnik je napisao: “Bio sam obožavatelj Rivsa ne samo zato što je sjajan glumac, već i zato što ima kinesko poreklo.

Ali očigledno imamo različite stavove o tibetanskim pitanjima i nije mi teško da ga prestanem da ga volim zbog toga.”

Iako je malo verovatno da će bojkot poslednjeg filma ‘Matrix’ imati značajan učinak, budući da je film već drastično podbacio u celom svetu i zaradio je samo 12,4 miliona dolara u Kini, prava opasnost za Kijana leži u mogućnosti da bi se bojkot mogao proširiti na njegove buduće filmove, uključujući nadolazeći ‘John Wick 4’.

Ako Reeves postane persona non grata u kineskoj industriji zabave, to bi takođe moglo ugroziti njegove buduće mogućnosti zapošljavanja u Holivudu, kao što je bio slučaj sa mnogim drugim glumcima koji su izrazili podršku Tibetu.

Bredu Pitu, na primer, bilo je zabranjeno pojavljivanje na kineskim ekranima skoro dve decenije nakon njegovog nastupa u filmu ‘Sedam godina na Tibetu’ iz 1997. godine.

Ričard Gie je takođe bio nepoželjan u kineskim bioskopima nakon što je izrazio podršku Tibetu – odluka koja ga je navodno koštala nekoliko filmskih ugovora sa studijima koji su imali za cilj da kapitalizuju rastuće kinesko tržište. A Lejdi Gagi je zabranjen nastup u Kini otkako se sastala sa Dalaj Lamom 2016.

Što se Rivsa tiče, ostaje da se vidi da li će uspeti da se oporavi od ove kontroverze, jer izgleda da i dalje ima mnogo obožavatelja u Kini, s obzirom na svoje kinesko poreklo.

Takođe je zaradio podršku u zemlji za snimanje svog rediteljskog debija, ‘Čovek od Tai Chia’, tamo uz podršku filmske grupe koju podržava država.

NultaTačka/RT