Sve vesti Svet

KINA, AMERIKA, SVEMIR I NAORUŽANJE! ŠTA BI TU MOGLO DA KRENE NAOPAKO?!

Pisao Elena Vuk

Pripreme za sledeći nivo globalnog ludila, su završene,  verovatno da bi se smanjio CO2, prebacuje se na svemir.. Jer kada se spomenu zajedno: Naoružanje, laseri, roboti, sateliti, Mesec, Kina i Amerika.. Sve je jasno..

Autor ovog teksta: Judith Bergman, kolumnistkinja, pravnica i politička analitičarka, viši saradnik na Institutu Gatestone

Rezime:

– Svemirski sateliti su postali strateška imovina i samim tim vredniji vojni ciljevi.

– „Peking radi na tome da izjednači ili nadmaši američke kapacitete u svemiru kako bi dobio vojne, ekonomske i prestižne prednosti koje je Vašington stekao u svemiru. Godišnja procena pretnje američke obaveštajne zajednice za 2021.

– Kineska bela knjiga o odbrani iz 2015. već je formalno označila svemir kao nov domen ratovanja. Takođe 2015. godine, Narodnooslobodilačka armija (PLAPeople's Liberation Army) je uspostavila Strateške snage za podršku (SSFStrategic Support Force), koje su spojile svemir, elektromagnetni prostor i sajber prostor pod jednom komandom, što dokazuje „da je PLA prioritet ovim kritičnim područjima ratovanja“.

– „PLA nastavlja da obezbeđuje i razvija niz… tehnologija, uključujući kinetičke-smrtonosne rakete, lasere na zemlji i svemirske robote u orbiti, kao i širenje mogućnosti svemirskog nadzora, koji omogućavaju nadgledanje objekata u svemiru, za nadgledanje i mogućnost kontra-prostorne akcije.” Ministarstvo odbrane SAD-a, Godišnji izveštaj Kongresu, 2020.(U.S. Department of Defense, Annual Report to Congress, 2020.)

– Kina, prema China Daily, obećala je da će postati vodeća svetska svemirska sila do 2045. godine.

– “Svemirsko bojno polje nije naučna fantastika i antisatelitsko oružje će biti stvarnost u budućim oružanim sukobima”, rekao je Shaw, SpaceNews-u, izveštavajući o govoru general-potpukovnika John Shaw-a, zamenika komandanta američke svemirske komande 23. avgusta 2021.

“Kina je krenula agresivno u naoružavanje svemira…” Ovo su bile reči američkog sekretara vojnog vazduhoplovstva Frank Kendall-a na 36. svemirskom simpozijumu 24. avgusta.

I konvencionalno odvraćanje i operacije zavise od pristupa komunikacijama, obaveštajnim podacima i drugim uslugama koje pružaju svemirski bazirani sistemi. Kao rezultat toga, naši strateški konkurenti su sledili i postavljali brojne sisteme oružja u svemir dizajniranih da poraze ili unište američki svemirski-bazirani sistemi vojnog naoružanja i našu sposobnost da projektujemo moć.

Svemir je postao ključan:

Toliko toga što se tamo dešava utiče na život na Zemlji.

Danas postoji više od 3.000 aktivnih satelita koji kruže oko Zemlje i njihove usluge su postale nezamenjive. Među njima su GPS sateliti kojima upravlja američka vojska za pozicioniranje, navigaciju i merenje vremena, koji služe vojnim i civilnim potrebama; recimo Uber, Lyft, Waze, usluge dostave namirnica i praćenje zemlje, uključujući vremensku prognozu i komunikacije, da spomenemo samo neke .

Svemirski sateliti su postali strateška imovina i stoga veoma vredni vojni ciljevi.

“Nemoguće je proceniti važnost svemirskih sistema za nacionalnu sigurnost”, rekao je američki sekretar vojnih vazduhoplovnih snaga Frank Kendall.

Prema Godišnjoj proceni pretnje američke obaveštajne zajednice za 2021., objavljenoj u aprilu:

Peking radi na tome da uporedi ili nadmaši kapacitete SAD-a u svemiru kako bi stekao vojnu, ekonomsku i prestižnu korist koju je Vašington stekao vođstvom u svemiru… Operacije u svemiru biće sastavni deo potencijalnih vojnih kampanja PLA(Narodnooslobodilačke armije), a Kina ima sposobnost protiv-svemirskog oružja namenjenog za gađanje američkih i savezničkih satelita. Peking nastavlja sa obukom svojih vojnih svemirskih elemenata i postavlja nova destruktivna i nedestruktivna zemaljska i svemirska antisatelitska (ASAT) oružja.

Kina je 2007. godine izvela svoj prvi test antisatelitskog projektila, uništivši jedan od svojih satelita(koji prate vremenski uslove), stvarajući drugu po veličini kolekciju svemirskog otpada u istoriji.

Kineska bela knjiga o odbrani iz 2015. već je formalno označila svemir kao nov domen ratovanja. Takođe 2015. godine, Narodnooslobodilačka armija (PLA) je uspostavila Strateške snage za podršku (SSF), koje su spojile svemir, elektromagnetni prostor i sajber prostor pod jednom komandom, da je PLA prioritet ovim kritičnim područjima ratovanja“.

Pentagon je u svom izveštaju za 2020. godinu napisao o vojnim sposobnostima Kine:

PLA nastavlja da stiče i razvija niz protiv-svemirskih sposobnosti i sličnih tehnologija, uključujući kinetičke rakete, zemaljske lasere i svemirske robote u orbiti, kao i širenje mogućnosti svemirskog nadzora, koji mogu pratiti objekte u svemiru unutar svog polja( pogleda i omogući kontraprostorne akcije..).

NR Kina razvija mogućnosti elektronskog ratovanja kao što su ometači satelita; ofanzivne sajber sposobnosti; i oružje usmerene energije… Kina ima operativnu kopnenu anti-satelitsku (ASAT) raketu namenjenu za gađanje satelita u niskoj orbiti Zemlje, a Kina verovatno namerava da stvori dodatno ASAT oružje koje može uništiti satelite sve do geosinhrone Zemljine orbite. Kina koristi sofisticiranije satelitske operacije i verovatno testira tehnologije dvostruke namene u svemiru koje bi se mogle primeniti u protiv-svemirskim misijama.

“Postoje jaki dokazi koji ukazuju na to da Kina ima stalne napore da razvije širok spektar mogućnosti za ratovanje u svemiru”, napisala je Fondacija Secure World, neprofitna organizacija fokusirana na svemir, u izveštaju objavljenom u aprilu,“Global Counterspace Capabilities: An Open Source Assessment.”

U 2015. godini, Kina je reorganizovala svoje svemirske i kontrasvemirske snage, kao deo veće vojne reorganizacije, i smestila ih u novu strukturu velikih snaga koja takođe ima kontrolu nad elektronskim ratovanjem i kibernetikom. Međutim, neizvesno je da li bi Kina u potpunosti iskoristila svoje ofanzivne kontrasvemirske sposobnosti u budućem sukobu ili je cilj da ih iskoristi kao sredstvo odvraćanja…

Kina javno je obećala da će postati vodeća svetska svemirska sila do 2045.(preneo,China Daily 2017.):

Kina će postati svestrano vodeća zemlja u svemirskoj opremi i tehnologiji. Do tada će sprovoditi istraživanje svemira koordinisanog čoveka i računara..

Američko-kineska komisija za ekonomski i sigurnosni pregled napisala je u svom godišnjem izveštaju Kongresu za 2019.

Peking ima posebne planove ne samo da istražuje svemir, već i da industrijski dominira svemirom…. Peking koristi svoj svemirski program da unapredi svoje zemaljske geopolitičke ciljeve, uključujući privlačenje kupaca za inicijativu Pojas i put (BRIthe Belt and Road Initiative)… Promocija Kine, njihovog globalnog navigacijskog sistema Beidou u okviru “Svemirskog puta svile” ojačava Kinu i njene svemirske usluge.

Kina je 2019. spustila svoju lunarnu sondu Chang'e-4 na drugu stranu Meseca, nešto što nikada ranije nije urađeno. 28. septembra navršilo se 1.000 dana otkako je sleteo sa roverom, koji i danas nastavlja da istražuje Mesec.

Kina takođe planira izgradnju zajedničke naučne baze na Mesecu sa Rusijom, Međunarodnu stanicu za istraživanje Meseca (ILRS-the International Lunar Research Station). Kineske lunarne ambicije takođe izazivaju zabrinutost oko toga “šta bi takva vrsta aktivnosti mogla doneti u smislu budućeg kapaciteta delovanja i potencijalnog vođenja rata u svemiru”, prema nedavnom članku u Air Force Magazin-u.

Govor koji je održao general-potpukovnik John Shaw, zamenik komandanta američke svemirske komande, na nedavnom 36. svemirskom simpozijumu u Kolorado Springs-u, SpaceNews je preneo:

Svemirsko bojno polje nije naučna fantastika i antisatelitsko oružje će biti realnost u budućim oružanim sukobima.

Nulta Tačka/ZeroHedge