Sve vesti Svet

KINA ĆE KORISTITI OLIMPIJSKE IGRE ZA TESTIRANJE DIGITALNOG JUANA

KINA ĆE KORISTITI OLIMPIJSKE IGRE ZA TESTIRANJE DIGITALNOG JUANA
Pisao Elena Vuk

Kina će predstaviti digitalni juan uoči svojih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje će biti dostupne i sportistima i gledaocima, preneo je Bloomberg u ponedeljak (10. januara).

To će biti novi način da se proceni privlačnost valute među strancima, a Kina je tražila igre kako bi pokazala kako se digitalni juan, ili e-CNY, ponaša širom sveta.

U izveštaju se navodi da će posetiteljima biti dozvoljeno da preuzmu aplikaciju ili dobiju fizičku karticu za korišćenje digitalnog juana. Posetioci će moći da konvertuju strane novčanice u e-CNY na posebnim mašinama, namenjenim za konvertovanje valuta.

VAKCINISANA 18-GODIŠNJA MANEKENKA IZ BRAZILA UMRLA OD POSLEDICA KRVNIH UGRUŠAKA

Sportisti i treneri će takođe imati mogućnost nabave narukvica koje će služiti kao elektronski novčanici za plaćanje stvari.

Zimske olimpijske igre, koje će početi 4. februara, biće prilika za Narodnu banku Kine da proširi svest o e-CNY nakon što je od 2020. godine ostvarila rezultate u ispitivanjima u desetak regija širom zemlje.

Događaj je takođe već usporen raznim faktorima poput bojkota i potencijalnih izbijanja virusa.

Ostaje da se vidi da li će strani sportisti usvojiti digitalni novčić, jer je bilo više političkih tenzija oko igara i zabrinutosti oko rizika podataka.

Međutim, postoje prodavnice, kafići i drugi trgovci koji imaju kapacitet da koriste digitalni juan. U izveštaju se navodi da se početkom novembra oko 140 miliona pojedinaca registrovalo za račun u digitalnom juanu.

Bloomberg je napomenuo da bi Kina mogla insistirati na usvajanju digitalnog juana u celoj zemlji uoči Zimskih olimpijskih igara, što bi moglo dovesti do podizanja statusa juana kao globalne rezerve i valute za poravnanje.

PYMNTS je nedavno objavio da će WeChat, najveća kineska aplikacija za razmenu poruka, prihvatiti digitalni juan. Medijski izveštaji kažu da bi ovo moglo označiti novu prekretnicu za prihvatanje digitalne valute.

Prema Narodnoj banci Kine, digitalni juan mogao bi biti rezerva za postojeće platne divove.

Nulta Tačka/PYMNTS