Sve vesti Svet Tehnologija

KINA: GLOBALNA DOMINACIJA 5G TEHNOLOGIJE

Pisao Elena Vuk

Kina nastavlja sa globalnim rastom u sledećoj generaciji telekomunikacijskih tehnologija sa proširenjem 5G mreže u zemlji, rekao je ministar industrije i informacijskih tehnologija Xiao Yaqing.

„Kina je izgradila više od milion 5G baznih stanica, što je preko 70% svetskog tržišta. Broj korisnika 5G mreže je premašio 400 miliona, što je najveća grupa korisnika na svetu ”, rekao je zvaničnik, a prenosi novinska agencija Xinhua.

Prema prognozi ministarstva, broj pretplatnika 5G mreže u zemlji premaši će 560 miliona do 2023. godine, ili gotovo 40% od ukupnog broja mobilnih korisnika u zemlji.

Ranije je ministarstvo takođe reklo da je Kina na prvom mestu po broju patenata koji se odnose na 5G komunikacijske tehnologije.

Vodeći kineski mobilni operateri počeli su pružati komunikacijske usluge pete generacije svojim korisnicima u oktobru 2019. Tokom 2020. godine u zemlji je instalirano oko 580.000 5G baznih stanica, a mreža pokriva sve veće gradove. Peking planira da instalira više od 600.000 novih stanica do kraja godine.

Dok mnoge zemlje širom sveta tek počinju prihvatati 5G tehnologiju, kineski tehnološki gigant Huawei nedavno je najavio planove za uvođenje svoje nasledne 6G mreže, koju namerava predstaviti tržištu do 2030. godine.

Nulta Tačka/RT