Sve vesti Svet

Kina gradi bazu DNK podataka građana Tibeta

Kina gradi bazu DNK podataka građana Tibeta

Prema dva izveštaja istraživačkih grupa u Kanadi i SAD, kineske vlasti prikupljaju genetske informacije Tibetanaca i prave bazu podataka.

Prikupljanje genetskih informacija je važno za krivične istrage i naučna istraživanja, ali izaziva velike etičke i probleme privatnosti.

Prema izveštaju Citizen Lab-a sa Univerziteta u Torontu, kineska policija je uzela uzorke DNK preko 30% stanovnika Tibeta od 2016. Human Rights Watch je rekao da ima dokaze o proizvoljnom prikupljanju DNK Tibetanaca, uključujući decu iz vrtića, i stanovnici nisu imali opciju da odbiju uzimanje svojih DNK uzoraka. Pored toga, umesto da se policija fokusira na pojedince, oni ciljaju čitave zajednice.

„Bez spoljnih provera ovlašćenja Ministarstva javne bezbednosti, policija u Tibetu će moći slobodno da koristi masovnu bazu podataka DNK u bilo koju svrhu koju smatra prikladnom“, navodi se u izveštaju Citizen Lab-a.

Kolekcija DNK kineskih vlasti nije jedinstvena za Tibet. Policija je prikupljala DNK uzorke Ujgurske populacije u provinciji Sinđang. Prijavljeno je da su istraživači povezani sa sprovođenjem zakona razvijali tehnologiju mapiranja lica koristeći uzorke DNK prikupljene od Ujgura.

Gledajte sad ovo! Naučnici poručuju da nam više neće biti potrebne COVID vakcine za “borbu” protiv virusa

Ranije ove godine, kineska vlada je genetičke podatke kategorisala kao „nacionalni strateški resurs i radila je na jačanju vladine kontrole nad bazama podataka genetskih informacija, uključujući one u akademskim i istraživačkim ustanovama“, navodi se u izveštaju Aksiosa.

Prikupljanje DNK uzoraka od stanovnika Tibeta nije toliko iznenađujuće s obzirom na to kako je dugo pokušavala da kontroliše Tibet koristeći diktaturu, uključujući ograničenja na lokalne kulturne i verske prakse. Neki istraživači su rekli da se drakonske mere primenjene u Sinđangu, poput kampova za stručnu obuku, sprovode i na Tibetu.

Nulta Tačka/ReclaimTheNet