Sve vesti Svet

KINA JE PREDSTAVILA NAJVEĆEG ČETVORONOŽNOG ROBOTA NA SVETU

KINA JE PREDSTAVILA NAJVEĆEG ČETVORONOŽNOG ROBOTA NA SVETU

Kina je predstavila ono za šta tvrdi da je najveći četvoronožni robot na svetu na električni pogon koji pomaže vojsci u logističkim i izviđačkim misijama.

Sa „izgledom nalik jaku“, četvoronožni robot navodno može nositi do 160 kilograma korisnog tereta i trčati brzinom od 10 kilometara na sat.

Struktura platforme je dizajnirana da izdrži izazovne vojne misije i osvoji širok spektar terena, uključujući litice, rovove, travnjake, polja, pustinje, sneg i blatnjave puteve.

Uprkos tome što je prijavljen kao najteži i najveći četvoronožni robot, hi-tech robot može trčati, skakati, okretati se i hodati dijagonalno.

Prema državnom emiteru Kineskoj centralnoj televiziji (CCTV), platforma ima 12 modula i najsavremenije senzore, što joj omogućava da prikuplja taktičke informacije o bojnom polju i vrši logistiku.

Potencijalne vojne upotrebe uključuju operacije u svim vremenskim uslovima u zonama visokog rizika, udaljenim graničnim oblastima i složenim okruženjima koja su se pokazala previše izazovnim za vojnike.

Tehnološke prednosti

Pored novog robota, Kina ima bioničkog mehaničkog psa po imenu Geda koji je težak 32 kilograma i može da nosi 40 kilograma korisnog tereta.

Robot pas razume jednostavne glasovne komande i koristi prepoznavanje lica. Takođe je prošao ispitivanja sprovedena u šumama, na stenovitim putevima, uskim prolazima i uskim mostovima.

Prošle godine, kineska državna kompanija je takođe objavila video snimak testiranja tehnologije za puštanje roja od 48 dronova u vazduh.

Kineski novinski sajt Duowei News izvestio je da je svrha pokazivanja bilo brzo raspoređivanje, lebdenje i manevrisanje velikog broja dronova istovremeno.

Nulta Tačka/The Defence Post