Sve vesti Svet

Kina je upravo postigla da AI kompjuter radi kao mozak

Kina je upravo postigla da AI kompjuter radi kao mozak

Danas u vestima „Skajnet Azija“, kineski naučnici se hvale novim superkompjuterom koji je toliko brz da može da pokreće veštačku inteligenciju brzinom ljudskog mozga.

Kompjuter, koji se naziva superkompjuter Sanvej najnovije generacije, sada je u rangu sa najnovijom mašinom koju je napravilo američko Ministarstvo energetike, pod nazivom Frontier, prema pisanju The Star i South China Morning Post-a.

Ranije ovog meseca, Frontier je proglašen za najmoćniji računar na svetu.

Kineski naučnici su svoj model veštačke inteligencije nazvali „bagualu“, što znači „lonac alhemičara“. Mašina Sanvej ga je obučila da ima 174 triliona parametara, što je po prvi put uporedo sa ljudskim mozgom, navodi se u izveštaju.

Sanvej „ima brzinu od milijardu milijardi operacija u sekundi, izraženo kao 5,3 floating-point operacije u sekundi (exaflops), i više od 37 miliona CPU jezgara“, navodi se u izveštaju. Ovo je četiri puta više od mašine Frontier.

Takođe ima devet petabajta memorije, što je dovoljno za skladištenje 2 miliona filmova različitih DVD kvaliteta. Komunikacija između “moždanih” čvorova je toliko brza da je konkurentna čoveku koji menja mišljenje.

Potencijalna upotreba AI mogla bi biti u prepoznavanju lica i autonomnoj vožnji, kaže se u izveštaju. Takođe bi se mogla koristiti za nauke o životu, hemiju i obradu jezika. (U članku je iz nekog razloga izostavljena eventualna mašina koja vodi svetsku dominaciju…)

Tehnologija je debitovala na virtuelnom sastanku Principa i prakse paralelnog programiranja 2022, međunarodnoj konferenciji koju je organizovalo Udruženje za računarske mašine, organizacija sa sedištem u SAD.

Nulta Tačka/ZeroHedge