Sve vesti Svet

Kina naređuje vladi i državnim firmama da izbace strane brendove računara

Kina naređuje vladi i državnim firmama da izbace strane brendove računara

Kina je naredila agencijama centralne vlade i državnim korporacijama da zamene personalne računare stranog brenda domaćim alternativama u roku od dve godine, što je jedan od najagresivnijih napora Pekinga do sada da iskoreni ključnu inostranu tehnologiju iz svojih najosetljivijih organa.

Osoblje je nakon jednonedeljne majske pauze zamoljeno da zameni strane računare za lokalne alternative koje rade na operativnom softveru razvijenom u zemlji, rekli su ljudi upoznati sa planom. Akcija, koju su naložile centralne vladine vlasti, verovatno će na kraju zameniti najmanje 50 miliona računara samo na nivou centralne vlade, rekli su oni, tražeći da ostanu anonimni jer se raspravlja o osetljivoj stvari.

Ova odluka unapređuje decenijsku kampanju Kine da zameni uvezenu tehnologiju lokalnim alternativama, sveobuhvatni napor da smanji svoju zavisnost od geopolitičkih rivala kao što su SAD za sve, od poluprovodnika do servera i telefona. Verovatno će to direktno uticati na prodaju HP Inc. i Dell Technologies Inc., najvećih brendova računara u zemlji u korist lokalnog šampiona Lenovo Group Ltd.

Lenovo je izbrisao gubitke i popeo se za čak 5% na berzi u petak u Hong Kongu, dok je razvoj softvera Kingsoft Corp. takođe nadoknadio svoj raniji pad i dobio 3,3%. Na berzama u kontinentalnoj Kini, Inspur Electronic Information Industry Co., proizvođač servera, dobio je 6%, dok je Dawning Information Industry Co. skočio za više od 4%. Inspur Softvare Co., filijala Inspur grupe, i China National Softvare & Service Co. su podigli svoje dnevne granice od 10%.

Napor da se zamene strani dobavljači deo je dugotrajnog nastojanja da se Kina odvikne od oslanjanja na američku tehnologiju – ranjivost koja je otkrivena nakon što su sankcije protiv kompanija kao što je Huawei Technologies Co. nanele štetu lokalnim firmama i preduzećima. Ta inicijativa se ubrzala od 2021. godine, kada je kineska centralna vlada tiho ovlastila tajnu organizaciju koju podržava vlada da proverava i odobrava lokalne dobavljače u osetljivim oblastima od klauda do poluprovodnika.

Najnoviji projekat zamene računara takođe odražava rastuću zabrinutost Pekinga oko informacione bezbednosti, kao i poverenje u domaći hardver: najveći svetski proizvođači laptopova i servera danas su Lenovo, Huawei i Inspur Ltd., dok su lokalni softveri kao što su Kingsoft i Standard Softvare napravili brze napretke u kancelarijskom softveru u odnosu na Microsoft Corp. i Adobe Inc.

Kampanja će kasnije biti proširena na pokrajinske vlade i takođe će se pridržavati dvogodišnjeg vremenskog okvira. Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija i Kancelarija za informisanje Državnog saveta nisu odgovorili na faksom zahtevane komentare.

Lenovo bi mogao dramatično da poveća prodaju na osnovu naredbe Pekinga da agencije centralne vlade i kompanije koje podržava država zamene računare stranih brendova, kako prenosi Blumberg njuz. To bi iznosilo više od 50 miliona računara u naredne dve godine. Proizvođač računara broj 1 u zemlji oslanja se na američke čipove, ali je osnovao sopstvenu jedinicu za proizvodnju čipova i investirao u najmanje 15 kompanija za dizajn poluprovodnika. – Nathan Naidu, analitičar

Kina ohrabruje upotrebu domaćih IT proizvoda u vladinim agencijama najmanje deceniju, redovno zabranjujući određene proizvode sa zvaničnih lista nabavki. Kao odgovor, američki IT giganti kao što su Hewlett Packard Enterprise Co. i Microsoft osnovali su zajednička preduzeća sa firmama koje podržava kineska vlada, kako bi osigurali narudžbe od najbogatijih državnih kompanija.

Taj proces je dugo bio praćen neadekvatnostima u softveru i sklopovima koji su razvili Kinezi, primoravajući korisnike da se oslanjaju na uvezenu opremu. To se promenilo poslednjih godina, pošto su lokalni šampioni kao što su Inspur i Lenovo stekli udeo na globalnom tržištu, iako se njihovi proizvodi i dalje oslanjaju na najsavremenije američke komponente kao što su poluprovodnici iz Intel Corp. ili Advanced Micro Devices Inc. Od petka, HP brendirane mašine su i dalje bile dostupne za kupovinu na veb lokaciji koju koriste centralna vladina tela za nabavke, iako je nejasno da li će transakcije proći.

Najnovija vladina direktiva će verovatno pokrivati samo brendove računara i softvera i isključiti komponente koje je teško zameniti, uključujući mikroprocesore. Kina će uglavnom podsticati operativne sisteme zasnovane na Linuksu kako bi zamenili Microsoft-ov Windows. Standard Softvare sa sedištem u Šangaju je jedan od najboljih dobavljača takvih alata, rekla je jedna osoba.

Određene agencije, uključujući državne medije i tela za sajber bezbednost, mogu da nastave da kupuju naprednu stranu opremu po posebnim dozvolama kao što su to uvek imale, rekao je jedan od izvora. Ali taj sistem dozvola bi mogao biti pooštren u budućnosti, rekla je ta osoba.

MARIO ZNA i MILAN MARJANOVIĆ- Budite spremni na SVE- Srbija nema zaštitu od HAKERSKIH napada

Nulta Tačka/Bloomberg