Sve vesti Svet

Kina oštro odgovorila Vašingtonu nakon što je Bajden obećao “odbranu” Tajvana

Kina oštro odgovorila Vašingtonu nakon što je Bajden obećao "odbranu" Tajvana

Peking je danas upozorio da će preduzeti sve potrebne mere da odbrani svoj teritorijalni integritet i pozvao Vašington da ne “potcenjuje” odlučnost kineskog naroda.

Upozorenje je usledilo nekoliko sati nakon što je američki predsednik Džo Bajden obećao da će upotrebiti vojnu silu za odbranu Tajvana ako bude potrebno. Kina smatra Tajvan neotuđivim delom svoje teritorije.

“Pitanje Tajvana je čisto interna stvar za Kinu”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin novinarima, dodajući: “po pitanjima koja se tiču ​​ključnih kineskih interesa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Kina nema mesta za kompromis ili ustupke.”

Kina je zatražila od SAD-a da se “ozbiljno pridržavaju” politike “Jedne Kine” , prema kojoj SAD i druge nacije priznaju da postoji samo jedna Kina, koju vodi Peking. Kineska vlada će preduzeti “odlučne akcije” da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese, rekao je portparol ministarstva.

Direktor SZO-a Tedros upozorava: Svet se suočava sa ozbiljnim izazovima

“Niko ne bi trebao potceniti čvrstu odlučnost, čvrstu volju i snažnu sposobnost kineskog naroda u odbrani nacionalnog suvereniteta” , dodao je.

Ranije u ponedeljak, Džo Bajden je rekao da bi Vašington mogao vojno intervenirati u slučaju sukoba između Kine i Tajvana, nazivajući to američkom “opredeljenošću”. Predsednik SAD je insistirao na tome da se SAD pridržavaju politike „jedne Kine“, ali da Peking „nema jurisdikciju“ koja bi mu omogućila da „uđe“ i koristi silu protiv Tajvana. Bajden je takođe kritikovao sve odlučniji stav Kine prema Tajvanu optužujući Peking da “koketira s opasnošću”.

Tajvan je više puta optuživao Kinu da krši svoje odbrambene zone vojnim avionima i ratnim brodovima. Peking je redovno savijao svoje vojne mišiće u blizini ostrva, zasipajući ga velikim jedinicama aviona i šaljući vojna plovila.

SAD nemaju formalne diplomatske veze s Tajvanom, ali uživaju blisku vojnu saradnju sa ostrvom, što je pitanje koje je dugo bilo trn u oku američko-kineskih odnosa.

Ponedeljak je prvi put nakon otprilike jednog veka da prvo službeno putovanje američkog predsednika u Aziju ne uključuje posetu Kini.

Tajvan je samoupravan od 1949. godine, kada su ostaci nacionalističke vlade pobegli sa kopna nakon poraza u građanskom ratu, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Kine.

NultaTačka/RT