Sve vesti Tehnologija

KINA POJAČAVA SAJBER NAPADE NA AUSTRALIJU JER JE PREMIJER AUSTRALIJE ZATRAŽIO ISTRAGU O COVID-U

Pisao Elena Vuk

U slučaju da je bilo sumnje da novi talasi hakerskih napada, ostavljaju sajber pustoš širom sveta, često rade u najboljem interesu Kine.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nakon što se odnos zemlje sa Kinom nedavno pogoršao, Australija je u “talasima” napadana, prema novom izveštaju Bloomberga.

Incidenti su počeli u aprilu 2020. godine kada su kineski botovi “preplavili” mreže australijske vlade nakon što je premijer Scott Morrison pozvao na nezavisnu istragu o poreklu Covid-a. Botovi su izvršili “masivan i bučan napad” sa malim pokušajem da sakriju ono što rade.

“To je bilo samo kucanje na vrata, poput nekoga ko vam je prišao i pozvonio”, rekao je Robert Potter, izvršni direktor Interneta 2.0, australijske firme za kibernetičku sigurnost.

Australija je bila već mesecima meta aktivnim hakerskim napadima, na mestima poput parlamentarne mreže i njihove e-pošte, Zavoda za meteorologiju i Ministarstva odbrane i zdravlja.

Peking je poricao umešanost, ali su stručnjaci veći deo aktivnosti pratili “sistemima koje koriste napredne grupe upornih pretnji sa sedištem u Kini”, izveštava Bloomberg.

Potter je nastavio: „Kineski sajber napadi se mogu otkriti na gotovo svakom vladinom serveru. Nije suptilno i povećava se i smanjuje na način koji je u korelaciji sa našim ukupnim odnosom. ”

Kampanja protiv Australije bila je jedna od najvećih koja je viđena u celom svetu u poslednjih godinu dana, uprkos sveprisutnim hakerskim napadima i napadima ransomware-a koji su se globalno odvijali u poslednjih 12 do 18 meseci.

To je podstaklo Australiju da u junu 2020. objavi da je „državni sajber akter“ „ciljao australijske organizacije u nizu sektora, uključujući sve nivoe vlasti, industriju“, kaže se u izveštaju.

„Ne postoji veliki broj državnih aktera koji se mogu baviti ovom vrstom aktivnosti“, rekao je Morrison aludirajući na Kinu. Kina je, naravno, odbacila te navode, navodeći: „Australijska vlada i mediji su pogrešno optužili Kinu za hakovanje mnogo puta ranije na osnovu nedovoljnih dokaza.”

Generalni direktor bezbednosti Australije, Mike Burgess, nije izgledao previše zainteresovan za prebacivanje krivice na Kinu, navodeći špijunažu. „Svi to radimo“.

On je na Sky News-u još u martu rekao: „Ako pokazujem prstom na vas optužujući vas za špijunažu, imam tri prsta okrenuta prema meni. Ponekad je, međutim, ispravno da vlade to učine jer je neko prešao granicu, to nije samo krađa vojne tajne, to je nešto drugo što je uvredljivije za našu naciju ili šteti našoj naciji. I to je presuda za koju su vlade u najboljoj poziciji da donesu. ”

U međuvremenu, Kina je optužila Australiju za dogovore sa Vašingtonom i tiho je počela da preti Australiji sa 16 milijardi dolara prihoda koje je donela na kontinent 2019.

Ambasador Cheng Jingye je rekao: „Na ljudima je da odluče. Možda će obični ljudi reći „Zašto bismo pili Australijsko vino? Jesti Australijsko goveđe meso? ”

Hugh White, bivši obaveštajni zvaničnik, koji je danas profesor strateških studija na Australijskom nacionalnom univerzitetu, rekao je za Bloomberg: „Kineski tretman Australije bio je poseban, ako ne i jedinstven. Nisam uspeo identifikovati drugu državu koja je na nju izvršila pritisak u tako širokom rasponu. ”

White je nastavio: „Kinezi su nestrpljivo tražili priliku da ostatku Azije pokažu o čemu je reč dok donose odluke o tome kako će se postaviti u odnosu na SAD i Kinu. Australija je savršena žrtva za to. ”

Ceo izveštaj Bloomberg-a: https://www.bloomberg.com/news/features/2021-08-30/covid-origin-probe-calls-australian-government-businesses-universities-hacked?utm_medium=social&utm_content=business&utm_campaign=socialflow-organic&cmpid=socialflow-twitter-business&utm_source=twitter&sref=6uww027M

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/InfoWars