Sve vesti Svet

Kina pritiska EU da ubrza KLIMATSKU AGENDU

Kina pritiska EU da ubrza KLIMATSKU AGENDU

ŠANGAJ, 22. septembra (Rojters) – Evropa i druge razvijene zemlje moraju da preduzmu „pozitivne akcije” da bi sprovele ciljeve klimatskih promena, jer geopolitičke neizvesnosti prete da potkopaju njihove napore, rekao je glavni kineski izaslanik za klimu svom nemačkom kolegi.

Ksie Zhenhua, koji vodi kineske pregovore o klimi, rekao je specijalnom izaslaniku Nemačke za klimu Dženifer Morgan kasno u sredu, putem video veze, da se globalno upravljanje klimom trenutno suočava sa “višestrukim izazovima i neizvesnostima”.

„Klimatske politike nekih evropskih zemalja pokazale su ’zamah’ i nadamo se da je ovo samo privremeni zastoj“, rekao je on, prema rezimeu sastanka koje je objavilo kinesko ministarstvo životne sredine.

Dok zapadne zemlje povećavaju potrošnju uglja kako bi nadoknadile poremećaje u snabdevanju gasom izazvane sukobom u Ukrajini odnosno uvedenim sankcijama Rusiji, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju ovog meseca navelo da je njen sopstveni zeleni i nisko-karbonski razvojni put ostao čvrst – „za razliku od Evropske unije“.

Evropa je insistirala da je povećanje upotrebe uglja samo privremena mera koja neće imati dugoročni uticaj na cilj EU da smanji emisije za 55 odsto od 1990. do 2030. godine.

AUSTRIJA zabrinuta zbog skoka priliva migranata- Za osam meseci 56.000 novih tražilaca AZILA

Očekuje se da će se Kina, najveći svetski emiter ugljenika, fokusirati na pitanje finansiranja na ovogodišnjim globalnim pregovorima o klimi, poznatim kao COP27, koji će se održati u novembru u Šarm el Šeiku u Egiptu.

Ksi je rekao Morganu da bi „implementacija i akcija“ trebalo da budu glavna tema sastanka i rekao da se nada da će industrijalizovane zemlje brzo ispuniti svoje obećanje prema Pariskom sporazumu da prenesu 100 milijardi dolara godišnje u fondove za klimu zemljama u razvoju.

Posle posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu, Kina je otkazala bilateralne razgovore o klimi sa Sjedinjenim Državama, što je izazvalo zabrinutost da će bitka protiv “globalnog zagrevanja” biti potkopana geopolitičkim tenzijama.

Ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je u sredu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da sve strane moraju da izgrade „dobru političku atmosferu“ uoči COP27 i „napuste unilateralizam, geopolitičke igre i zelene barijere“, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva spoljnih poslova.

MARIO ZNA UŽIVO- O ovome svi ćute- PAPA i “društvo” STVORILI NOVU VERU- U svetu već šetaju klonovi

Nulta Tačka/Reuters