Sve vesti Svet

KINA: Sankcije Rusiji dovešće do globalne gladi i energetske krize- Deca će trpeti gorke posledice

KINA: Sankcije Rusiji dovešće do globalne gladi i energetske krize- Deca će trpeti gorke posledice

Kampanja međunarodnih sankcija za kažnjavanje Rusije zbog sukoba u Ukrajini imaće suprotan učinak, uzrokujući patnju ljudi širom sveta, a istovremeno neće promovisati mir u bivšoj sovjetskoj republici, rekao je visoki kineski diplomata Savetu bezbednosti UN-a.

“Sankcije neće doneti mir, već će samo ubrzati prelivanje krize, pokrećući opsežnu krizu hrane, energije i finansija širom sveta”, rekao je zamenik kineskog ambasadora u UN-u Dai Bing u četvrtak u New Yorku. Dodao je da će nastavak nametanja sankcija Moskvi naterati decu širom sveta da “trpe gorke posledice”.

Dai je dao svoje komentare na sastanku Saveta bezbednosti kako bi razgovarali o humanitarnoj krizi koju je izazvao sukob Rusije i Ukrajine. Iako je takođe govorio o naporima da se pomogne zaštiti dece pogođene borbama, kao što je ohrabrivanje Rusije i Ukrajine da rade zajedno kako bi omogućili više evakuacije civila, rekao je da je jedino pravo rešenje dogovoreni mirovni sporazum.

„Postizanje mira najbolja je zaštita za decu“, rekao je Dai. “Dijalog i pregovori su najrealniji i najizvodljiviji način da se postigne prekid vatre i zaustavi rat. Međunarodna zajednica treba da ohrabri Rusiju i Ukrajinu da se vrate na pregovaračku stazu i nastave da gomilaju političke uslove za obnovu mira.”

Umesto da pokušavaju da iznude rezoluciju sankcijama, zapadne nacije i njihovi saveznici zapravo nanose više štete deci, posebno onima koji žive u ratom razorenim mestima kao što su Avganistan, Jemen, rog Afrike i regija Sahel, rekao je Dai. “Kina ponovo poziva strane da ostanu racionalne i budu uzdržane, prevaziđu predrasude i svađe i ulože neprekidne napore za brzo rešavanje krize u Ukrajini.”

SAD i njihovi saveznici iz NATO-a predvodili su kampanju sankcija, pokušavajući da izoluju Rusiju i unište njenu ekonomiju i valutu. Međutim, rublja je danas zapravo jača nego pre početka ukrajinske krize, oporavljajući se od istorijskog minimuma postignutog u martu. U stvari, to je do sada bila najbolja svetska valuta u 2022. godini, iako je ruska ekonomija navodno na putu da se smanji za oko 12% ove godine.

U međuvremenu, širom sveta se nazire nestašica hrane i energenata, a inflacija je na vrhuncu od oko 40 godina u SAD-u i delovima zapadne Evrope. Predsednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da sankcije pokreću globalnu ekonomsku krizu , a krivica “u potpunosti leži na elitama zapadnih zemalja koje su spremne da žrtvuki ostatak sveta kako bi zadržale svoju globalnu dominaciju”.

NultaTačka