Sve vesti Svet

Kina se priprema za nuklearni rat sa Amerikom? Nakon što je Bela Kuća zatražila istragu o poreklu virusa Kina reagovala

Kina se priprema za nuklearni rat sa Amerikom? Nakon što je Bela Kuća zatražila istragu o poreklu virusa Kina reagovala

Hu Xijin,urednik kineskog državnog lista Global Tajms-a,smatra da je jačanje nuklearnog programa Kine od vitalne važnosti za ”strateško odvraćanje” zemlje od Sjedinjenih Država.

Protesti u Hong Kongu na Tajvanu,pandemija COVID-19 i optužbe Kine za genocid nad Ujgurskim Muslimanima seju dublje podele u već zategnutim odnosima između Kine i Sjedinjenih Država. S'obzirom na to da je Peking jedna od glavnih briga Amerike, predsednik Džo Bajden je iskazao strogo mišljenje, dok Kina većinu američkih postupaka i komentara smatra zadiranjem u njen suverenitet.

U.S. "not going to allow Russia and China to continue" increasing nuclear weapons stockpile, top negotiator says - CBS News

Sve veća sukobljena retorika i vojni manevri koji proizilaze od Kine i Amerike,izazivaju zabrinutost zbog potencijalnog rata.

” Moramo biti spremni za intenzivan obračun Kine i SAD-a. Broj nuklearnih bojevih glava u Kini mora doseći količinu od koje će američka elita podrhtati od staha ako im zaista padne na pamet da ulaze u bilo kakvu konfrontaciju sa Kinom.” Napisao je Hu Xijin ( urednik časopisa Global Tajms-a ).

Hu se zalagao za ” brzo” povećanje broja naručenih nuklearnih bojevih glava,DF-41,međukontinentalne balističke rakete i strateških raketa koje imaju sposobnost ” velikog dometa ”.

Urednik je iste komentare objavio i na Weibu,kineskoj platformi za društvene medije.

Kina i Sjedinjene Države su se borile oko niza problema, uključujući pandemiju COVID-19. Jedan od Hu-ovih izveštaja je došao nakon što je Bajden objavio da je izdao naređenje obaveštajnoj službi da ” udvostruči ” svoje napore na identifikovanju porekla COVID-19,uključujući i postavljanje liste pitanja na koja Kina mora da odgovori.
Obaveštajna služba nije odbacila mogućnost da COVID-19 potiče iz laboratorije,što je ideja koju je Kina žestoko odbacila i svrstala kao politički motivisan napad.Zvaničnici su takođe pokušali da prebace krivicu na Fort Detrik (američka komanda za medicinsko istraživanje i razvoj vojske ),ne pozivajući se na dokaze,optužujući Bajdena za ”podsticaj sukoba i sejanje podele ”.

VAŽNA VEST! Virusolozi objavili rad: “Otisci” potvrđuju da je COVID 19 stvoren ljudskom rukom,

Pre nego što je Bajden ” razbesneo ” Kinu forsirajući istragu porekla koronavirusa,tenzije su se pojačale oko američkog ratnog broda koji je plovio obalom Tajvana.Američka vojska tvrdi kako je tranzit broda u skladu sa međunarodnim propisima i da je demonstrirala posvećenost Sjedinjenih Država ”slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku ”.

Kina je međutim to videla kao pretnju svojoj kontroli nad Tajvanom i optužila SAD da ” ugrožava mir i stabilnost ” u regionu.

U svom izdanju Hu je napisao da je izgradnja kineskog nuklearnog arsenala veoma važna jer američko ” strateško zadržavanje ” u Kini postaje sve intenzivnije.

Gospodin Hu smatra da je vojni arsenal ”kamen temeljac kineskog strateškog odvraćanja od SAD-a ”.