Sve vesti Svet

KINA SE RUGA “POSRAMLJENIM, AROGANTNIM” AMERIČKIM SNAGAMA HVALEĆI “PRIJATELJSKE” ODNOSE SA TALIBANIMA

Kineski, iranski i donekle ruski mediji s veseljem reaguju na ponižavajuće scene američkog izlaska iz Kabula i haosa koji se stvorio u nedelju i ponedeljak.

Možda je očekivano, kineski državni list Global Times, objavio svoj najistaknutiji naslov u ponedeljak sa rečima “Talibanska brza pobeda postiđuje SAD, ruši imidž, aroganciju”. Dok, Peking tvrdi da „poštuje“ izbor Avganistanaca kako stoji u istom članku. A tu je i otvoreno ruganje, kako to vidi urednik Global Times-a…

Taliban seek support of China for expanding footprint in Afghanistan |  World News - Hindustan Times

Nije bila tajna da se poslednjih nedelja, kako su brzi uspesi talibana postali očigledni, kineska vlada spremala da zvanično prizna vladavinu islamista koji sada kontrolišu predsedničku palatu i sva vladina ministarstva. Kina i Avganistan dele kratku granicu od oko 76km.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Chunying izjavila je na brifingu u ponedeljak: “Kina je primetila da su avganistanski talibani juče rekli da je rat završen, i obećali su da će putem pregovora uspostaviti otvorenu i inkluzivnu islamsku vladu i da će preduzeti odgovorne mere kako bi osigurali bezbednost avganistanskog naroda i stranog diplomatskog osoblja“.

Njen izbor reči “inkluzivne” islamske vlade zaista je zanimljiv i smešan, mada se možda dešavalo i neko suptilno trolovanje na Zapadu.

Peking je u ponedeljak takođe izjavio da je spreman za “prijateljske i kooperativne” odnose s talibanima, iako je, kako se izveštava, tražio “obaveze” poštovanja ljudskih prava. Peking je tokom leta održavao „nezvanične“ odnose sa talibanima, što je uključivalo i posetu talibana krajem jula Kini radi sastanka sa ministrom inostranih poslova.
Optuženi GT je kritikovao zapadne zvaničnike usred njihovog potpunog lošeg upravljanja prilikom izlaska trupa, na primer u sledećem:

Zapad pokazuje potpuno drugačiju sliku u odnosu na Kinu i Rusiju. “Svetski lideri krive Bajdena i izražavaju razočarenje Avganistanom.” Ovo je naslov izveštaja Fox News-a u ponedeljak, a tu su navedeni negativni komentari na neuspeh SAD-a od lidera nekih velikih zapadnih zemalja, uključujući britanskog premijera Borisa Džonsona.

China Pledges Support To Taliban For Afghan Reconstruction But Demands  Mullahs Sever Ties With East Turkestan

U međuvremenu, postoje rasprostranjeni izveštaji da talibanski militanti zapravo čuvaju rusku i kinesku ambasadu u Kabulu, nakon što su ambasade izjavile da će ostati otvorene.

Naravno, ovo je dovelo do toga da su zapadni stručnjaci sa mainstream medija tu videli nešto zlokobno, optužujući da se talibani i Putin “ušuškavaju” – kako je napisao jedan autor Daily Beast-a.