Sve vesti Svet

Kina: Suspenzija Rusije u Savetu za ljudska prava UN predstavlja opasan presedan i izazvaće dodatnu konfrontaciju

Kina: Suspenzija Rusije u Savetu za ljudska prava UN predstavlja opasan presedan i izazvaće dodatnu konfrontaciju

Proces izrade nacrta rezolucije o suspenziji članstva Rusije u Savetu za ljudska prava pri UN nije bio transparentan i otvoren, u njemu nisu učestvovale sve države-članice, a takav pristup će samo napraviti dodatne podele, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva inostranih poslova Kine Džao Liđijan.

Tim rečima je kineski spoljnopolitički resor prokomentarisao jučerašnju odluku Generalne skupštine UN da suspenduje članstvo Rusije u Savetu za ljudska prava u toj svetskoj organizaciji.

„Takav pristup predstavlja opasan presedan i izazvaće dodatnu konfrontaciju i naneti udarac na sistem upravljanja UN što će dovesti do dodatnih, ozbiljnijih posledica“, naglasio je kineski političar.

On je ujedno pozvao sve strane da izađu u susret jedni drugima i da ulože napor kako bi se stvorili uslovi za mir i nastavak pregovora.

Džao Liđijan je takođe rekao i da se Kina protiv polotizaciji pitanja ljudskih prava i protiv je korišćenja tog pitanja kako bi se vršio pritisak na druge zemlje.

„Ova rezloucija onemogućava da Rusija bude zakonski član u Savetu za ljudska prava UN. Takve stvari potrebno je rešavati sa velikom pažnjom, smerno, objektivno i racionalno na osnovu činjenica i istine“, zaključio je on.

MARIO ZNA i DRAGAN VUJIČIĆ- Imaju TRI virusa spremna za JESEN- Bajdena će zameniti Mišel Obama

Nulta Tačka/Sputnik