Sve vesti Svet

KINA UPOZORAVA: Ko se bude mešao u pitanje Tajvana pretrpeće najgore posledice

KINA UPOZORAVA: Ko se bude mešao u pitanje Tajvana pretrpeće najgore posledice

Kina je upozorila da se nijedna strana sila ili vojska neće smeti da se meša u pitanje Tajvana, upozoravajući da će se svaka zemlja koja pokuša ponuditi vojnu podršku Tajpeju suočiti s “posledicama”.

“Pitanje Tajvana je čisto interna stvar Kine”, rekao je novinarima u petak portparol Ministarstva odbrane, viši pukovnik Tan Kefei.

“Niko i nikakva sila ne može sprečiti” Peking od “potpunog nacionalnog ujedinjenja” s Tajvanom, rekao je Tan, dodajući da će svako ko to pokuša, “na kraju pretrpeti najgore posljedice”.

Tan je rekao da je kineska vojska spremna da osujeti bilo kakvo spoljno uplitanje po tom pitanju. Njegova izjava usledila je nekoliko dana nakon što je australijski ministar odbrane Peter Dutton utvrdio da bi bilo “nezamislivo” da se Canberra ne pridruži SAD-u ako Washington odluči da brani Tajvan.

Dutton je kasnije ublažio svoj jezik, rekavši u nedelju da će odgovor Australije biti zasnovan na “najboljim interesima njihove zemlje”.

Prošlog meseca, Australija je optužila kineski ratni brod da je uperio laser u jedan od njegovih nadzornih aviona. Peking je rekao da su optužbe “lažne”.

NAJMLAĐI POBEDNIK KVIZA SLAGALICA U BUNKERU! MARIO ZNA I ARSENIJE ARSIĆ O ONOME ŠTO JE ZABRANJENO NA RTS-u

Dok vlada u Pekingu insistira na tome da je Tajvan deo kineske teritorije, SAD obično zauzimaju neobavezujući stav, neslužbeno podržavajući nezavisnost Tajvana i isporučujući oružje Tajpeju, dok istovremeno priznaju kinesko pravo na ostrvo.

NultaTačka