Sve vesti Svet

Kina zahteva da Amerika prekine kontakte sa Tajvanom

Kina zahteva da Amerika prekine kontakte sa Tajvanom

Kina se protivi bilo kakvom kontaktu između SAD i Tajvana, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

„Kina se uvek protivi da druge zemlje pregovaraju i potpisuju bilo kakve suverene i formalne trgovinsko-ekonomske sporazume sa Tajvanom. Zahtevamo da se Sjedinjene Države striktno pridržavaju principa Jedne Kine i odredbi tri kinesko-američka zajednička saopštenja, zaustave svaki oblik zvaničnog kontakt sa Tajvanom i uzdrže se od pregovora i potpisivanja formalnih sporazuma sa Tajpejom“, rekao je Vang.

Pridržavanje principa jedne Kine je preduslov za učešće Tajvana u spoljnoekonomskoj saradnji, rekao je on, a SAD ne bi trebalo da šalju lažne signale separatističkim snagama na Tajvanu.

Nemački zvaničnici označili demonstrante koji protestuju zbog troškova života kao „državne neprijatelje“

NR Kina je još jednom podsetila Sjedinjene Države na njihovu spremnost da preduzmu odlučne mere za zaštitu svog suvereniteta.

„Kina će preduzeti snažne mere da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet i savetujemo Sjedinjenim Državama da ne donose pogrešne odluke“, dodao je Vang.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila je da su se američka i tajvanska strana složile da počnu pregovore na jesen u okviru Trgovinske inicijative SAD i Tajvana za 21. vek, koja je predstavljena početkom juna.

MARIO ZNA i ALEKSANDAR PETROVIĆ- Vučić je u PANICI- Peticija protiv EVRO PRAJDA je USPELA

Nulta Tačka/Sputnik