Sve vesti Svet

KINA ZATVARA VRATA LJUDIMA, STANOVNICI SIANA PLAČU ZA HRANOM

KINA ZATVARA VRATA LJUDIMA, STANOVNICI SIANA PLAČU ZA HRANOM
Pisao Elena Vuk

Kineski režim je 8. januara zapečatio domove stanovnika u Sianu, ali nije obezbedio pouzdano snabdevanje hranom, kažu stanovnici. Nakon što su bili zatvoreni skoro tri nedelje, nemaju dovoljno hrane i na ivici su mentalnog sloma.

Kineski režim tvrdi da je izbijanje COVID-19 u Sijanu pod kontrolom od 5. januara. Međutim, režim je unapredio mere kontrole i stanovnici Sijana i dalje ne mogu da napuste svoje domove čak ni 11. januara.

„Nikada mi nije dijagnostikovan COVID-19. Zašto su mi zapečatili vrata?” Cai Jiaiing (pseudonim), stanovnik kompleksa Rongshang, zajednica Changianbao, okrug Janta u Sijanu, rekao je izdanju The Epoch Times na kineskom jeziku 9. januara. „Naše stambeno naselje je zaključano 21 dan. … Na početku izolacije, tešio sam se. Bio sam razočaran danima kasnije, a onda sam osetio beznađe i očaj. Jutros sam poludeo.”

Cai je rekla da su ona i njen muž uspešno kupili samo malo hrane u protekle tri nedelje i da ne znaju kada bi mogli da kupe još.

„Brinem se da uskoro nećemo imati šta da jedemo. Ne usuđujemo se da napunimo stomak. Idemo u krevet posle obroka u 15:00 do 16:00 svakog popodneva. Spavamo više da bismo uštedeli hranu“, rekao je Cai. Rekla je da je porodica kod kuće imala samo malu činiju pirinča, 11 funti pšeničnog brašna, sedam šoljica instant rezanaca, jedan bambusov izdanak i malo mesa. “Hrana nas može hraniti najviše nedelju dana.”

Drugi stanovnici Siana ispričali su slične priče The Epoch Times u telefonskim intervjuima.

Vlasti u Sijanu su 11. januara objavile da je devet zajednica u gradu degradirano u regione niskog rizika u kojima ljudi imaju malo šansi da stupe u kontakt sa pacijentima obolelim od COVID-19, a 44 druge su i dalje regioni visokog ili srednjeg rizika.

Režim nije spomenuo koliko zajednica ima u gradu, niti detalje o politici zatvaranja u različitim rizičnim regionima.

Lokalne vlasti su 10. januara objavile još jedan standard za podelu grada, nazvan „Zatvorena zona“, „Kontrolisana zona“ i „Zona prevencije“. Uopšteno govoreći, stanovnicima u zatvorenim zonama nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove bez obzira koliko su zdravi ili koliko im je hitna potreba da izađu.

RAZGOVOR KOJI MORA DA SE POSLUŠA! DISKUSIJA KOJA PROBIJA SVE GRANICE! MARIO ZNA I BORIS MALAGURSKI

Režim je rekao da se zone mogu smanjiti ako nijedan stanovnik u zoni nije zaražen virusom KPK ili je imao kontakt sa pacijentima COVID-19 u proteklih 14 dana, a svi stanovnici su bili negativni u roku od 48 sati.

Budući da su zatvoreni kod kuće ili u studentskim domovima, stanovnici Sijana pate.

„Ne znamo kako da nabavimo hranu (nakon što je režim zapečatio vrata naše kuće). Imamo samo nekoliko listova kupusa kod kuće“, rekao je Ksu Kianru (pseudonim), stanovnik zajednice Changianbao u okrugu Janta za izdanje The Epoch Times na kineskom jeziku 9. januara. „Nastavili smo da zovemo kompaniju za upravljanje stambenim kompleksom , ali se niko nije javljao na telefon.”

Ksuin stan je zapečatila kompanija za upravljanje 8. januara uveče. Od svojih komšija je saznala da su svi stanovi u kompleksu zapečaćeni. „Nekoliko hiljada porodica u našem imanju je zatvoreno kod kuće kao i mi… Naši životi su zaista teški“, dodao je Ksu.

Pojeli smo sve naše zalihe (proteklih nedelja tokom izolacije), i ne možemo ništa da kupimo. Da li vi (službenici Sijana) želite da preko deset hiljada stanovnika (u kompleksu) umre od gladi?“ Jang Hai, stanovnik Hengdachenga na putu Dazhai, okrug Janta, požalio se na video snimku objavljenom na platformama društvenih medija 8. januara.

Jang je podelio fotografije stambenog kompleksa na kojima se vidi da je režim zaključao vrata stambene jedinice pomoću gvozdenih žica i zapečatio vrata stana papirom.

„Da li se (službenici) prema nama, ljudima, ponašate kao prema životinjama?“ Jang je kritikovao. „Ne možemo da primimo nikakav materijal (hranu) nakon što su vrata zapečaćena!“

Studenti koledža u Sijanu zatvoreni su u studentskim domovima od kraja decembra prošle godine i ne smeju da napuštaju zgradu, a da ne spominjemo da idu kući iako su neki od njihovih domova u gradu.

„Imamo šest dama koje dele jednu sobu… Ostajemo u našim dvokrevetnim ležajima na sprat većinu vremena tokom dana“, rekao je Fu Hua (pseudonim) za izdanje The Epoch Times na kineskom jeziku 8. januara. „Učimo različite smerove i imamo različite rasporede časova. (Od početka zaključavanja) pohađamo onlajn časove u studentskom domu i ne možemo da izbegnemo da se mešamo jedni u druge.”

Fu je rekla da se oseća frustrirano zbog zaključavanja. Čak bi više volela da bude poslata u karantinski centar na 14 dana ako bi joj režim dozvolio da se vrati kući posle karantina.

Nulta Tačka/ZeroHedge