Sve vesti Svet

Kina zatvorila još jedan grad od 18 miliona stanovnika zbog korone

Kina zatvorila još jedan grad od 18 miliona stanovnika zbog korone

Kineski industrijski grad Gaungdžou, od 18 miliona stanovnika, zatvoren je danas za dolazak putnika iz svih drugih krajeva te države zbog virusa korona.

Kina se bori sa novim talasom kovida-19 u pojedinim delovima zemlje, a najveći broj slučajeva novozaraženih koronom je u Šangaju gde je prijavljeno još 26.087 slučajeva zaraze danas, od kojih je samo 914 pokazivalo simptome.

Šangaj, grad od 26 miliona stanovnika je pod strogim merama zaključavanja već treću nedelju i mnogi stanovnici moraju da ostanu zatvoreni u svojim domovima. Guangdžou, metropola severozapadno od Hongkonga, gde se nalaze brojne kompanije i najprometniji kineski aerodrom, nije za sada najavio potpuno zaključavanje. U tom gradu je danas prijavljeno samo 27 novih slučajeva zaraze.

Međutim osnovne i srednje škole prešle su na onlajn nastavu, navode kineski mediji. Izložbeni centar pretvoren je u privremenu bolnicu od kada su vlasti ranije najavile početak masovnog testiranja u gradu. Samo građani koji imaju preke potrebe mogu da napuste Guangdžou i to ako su testirani negativno na virus 48 sati pre odlaska, objavile su vlasti preko društvenih mreža.

Kina se drži svoje politike nula kovida u suočavanju sa novim žarištima zaraze, strogom izolacijom i masovnim testiranjem uprkos pritužbama u Šangaju zbog nedostatka hrane i medicinskih usluga.

List Čajna dejli, na engleskom, priznao je da su mere u Šangaju daleko od savršenih, i ukazao na to da su prošle nedelje otpuštena tri lokalna zvaničnika koja nisu odgovorila svojim dužnostima. Ali list je naveo da to ne treba da bude izgovor da se politizuje situacija i optuži Kina.

Uprkos velikom broju slučajeva zaraze nisu prijavljen novi smrtni slučajevi u talasu zaraze koji je pogodio Šangaj, moguće zato što je omikron soj manje smrtonosan od drugih sojeva. Gradske vlasti takođe su navele da su obezbedile snabdevanje posle pritužbi građana oko isporuka hrane i drugih potrepština.

Stanovnici grada pribegavaju grupnoj nabavci namirnica zato što im nije dozvoljeno da napuste stambene zgrade, i prijavljuju da samo delimično uspevaju da dođu do potrebnih stvari. U glavnom gradu Pekingu ima relativno malo restrikcija iako je kvart Erdžijefang, uključujući čuveni umetnički deo ograđen i označen kao deo visokog rizika od kada je tu prijavljeno osam slučajeva zaraze tokom protekle dve nedelje. Kina se suočava sa jednim od najgorih talasa zaraze od početka pandemije, prenosi B92.

Nulta Tačka/Sputnik