Sve vesti Svet

Kineska ambasada u Rusiji po društvenim mrežama podsetila na zverstva Amerike po celom svetu

Kineska ambasada u Rusiji po društvenim mrežama podsetila na zverstva Amerike po celom svetu
Pisao Elena Vuk

Kineske diplomate objavile su listu američkih vojnih zverstava poslednjih decenija, tvrdeći da je Vašington „stvarna pretnja“ svetu, pošto su EU, SAD, UK, NATO i šef UN optužili Moskvu za „ ničim izazvan” napad na Ukrajinu.

Kineska ambasada u Rusiji u subotu je ponovo objavila sliku koju je ranije ove nedelje prvobitno podelio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Liđijan Džao na kojoj je prikazana „svetska turneja demokratije“ Sjedinjenih Država. Nabrajajući mnoge incidente u kojima su SAD bombardovale ili izvršile invaziju na druge zemlje od kraja Drugog svetskog rata, na slici je navedeno da ove nacije predstavljaju „otprilike jednu trećinu ljudi na zemlji“.

Nikad ne zaboravite ko je prava pretnja svetu – napisao je Džao na fotografiji.

Ambasada je dodala isti natpis svom postu, ali na ruskom.

Ambasada je dalje istakla da su 81 odsto ratova između 1945. i 2001. pokrenule SAD, optužujući Vašington da „sipa naftu“ na sukob u Ukrajini.

U subotu, Džao je još jednom udario Vašington sa slikom na kojoj se navode „bombaški napadi, sabotaža, pokušaj promene režima“ od strane Vašingtona. Diplomata je propratio objavu heštegom #NeverForget.

Kina je bila jedna od tri nacije koje su se uzdržale od glasanja o rezoluciji Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska „agresija“ na Ukrajinu nakon što je Rusija na nju stavila veto. Rezolucijom se zahteva hitno povlačenje trupa angažovanih u „specijalnoj vojnoj operaciji“ Kremlja u Ukrajini. Blumberg je u subotu izvestio da su najmanje dve najveće kineske banke pod kontrolom države ograničile finansiranje kupovine sirovina iz Rusije, navodno zbog zabrinutosti zbog američkih sankcija.

Nulta Tačka/RT