Sve vesti Svet

Kineska ljudska prava?! Olimpijski sportisti zatvoreni u karantinu

Kineska ljudska prava?! Olimpijski sportisti zatvoreni u karantinu
Pisao Elena Vuk

Kina je optužena za kršenje ljudskih prava finskog hokejaša koji je držan u hotelskom karantinu u Pekingu.

To dolazi kada se gomilaju pritužbe zbog loših uslova tokom izolacije sportista od COVID-19, kao što su hrana, higijena i oprema za trening.

“Iz nekog razloga, Kina neće poštovati ničija ljudska prava i to nije sjajna situacija”, rekao je Jukka Jalonen, glavni trener finske muške hokejaške reprezentacije, na konferenciji za novinare putem Zoom-a 6. februara.

Nova ludačka ekološka studija tvrdi: pseći izmet zagađuje životnu sredinu više od industrije

Marko Anttila, izabranik u devetom kolu Chicago Blackhawks-a na draftu NHL-a 2004., “nije dobijao dobru hranu” i bio je pod ogromnim psihičkim stresom, prema Jalonen-u.

“Razgovarao sam s njim juče”, rekao je trener.

Marko je psihički snažan momak. Nije u depresiji, ali je prilično depresivan. Par puta dnevno dobije hladne i neukusne špagete bolonjeze.

Anttila je ostao odsutan dok su saigrači trenirali na Nacionalnom stadionu u Pekingu. Prva utakmica ove zemlje na Olimpijskim igrama u Pekingu trebala bi početi 10. februara protiv Slovačke, ali Anttila može napustiti karantinski hotel samo nakon dva negativna PCR testa u razmaku od 24 sata.

Sportista je bio pozitivan pre 18 dana po dolasku u Kinu, uprkos nekoliko negativnih testova pre odlaska u Peking, rekao je timski lekar Maarit Valtonen. „Veoma smo bespomoćni i želimo da Marko izađe iz izolacije“, rekao je.

Anttila više nije zarazna i izolacija koja je u toku “nije medicinski opravdana”, rekao je doktor. “Sada izgleda da je to više kultura i politika”, rekao je.

Odnos prema virusu je ovde drugačiji.

Više od 350 učesnika Olimpijskih igara, uključujući desetine sportista, bili su pozitivni po dolasku u kinesku prestolnicu od 23. januara.

Poljska klizačica na kratkim stazama Natalia Maliszewska objavila je na Tviteru da se njeno olimpijsko putovanje pretvorilo u “horor” priču nakon što je bila pozitivna 30. januara.

„U 3:00 ujutro (5. februara) ljudi me izvlače iz samice“, napisala je Maliszewska, prisećajući se svojih dana u hotelskoj sobi u izolaciji. “Ta noć je bila užas.”

Plakala sam kao luda jer nisam znala šta se dešava. Uopšte se nisam osećala sigurno. – rekla je ona, 7. februara nakon što je konačno dobila dozvolu za takmičenje.

Maliszewska je rekla da je nakon toga spavala obučena, plašeći se da će je neko odjednom ponovo odvesti u samicu.

Klizačica je takođe bila isključena iz učešća u trkama na 500 metara 5. februara. Maliszewska je rekla da je nekoliko puta isključena iz Igara zbog različitih rezultata testa na COVID-19.

Ne verujem sada svim tim testovima

Sportski direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Kit McConnell rekao je na konferenciji za novinare 7. februara da je komitet održao razgovor sa olimpijskim zvaničnicima iz zemalja predstavljenih na Igrama kako bi razumeo probleme sa kojima se sportisti suočavaju.

Utovar prtljaga koji pripada članovima tima Južne Koreje na kolica u Olimpijskom selu uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. u Pekingu, Kina, 31. januara 2022

Osim dva nedavna slučaja, članovi tima iz drugih zemalja izrazili su i frustraciju zbog uslova karantina.

Šef nemačkog tima Dirk Schimmelpfennig rekao je novinarima 5. februara da je potrebno hitno poboljšanje čistoće, kvaliteta hrane i WiFi-a. Zatim je dan kasnije potvrdio da su organizatori reagovali i poboljšali uslove za izolovane sportiste.

Ruska takmičarka u biatlonu Valerija Vasnjecova rekla je na Instagramu iz jednog od hotela da je boli stomak. „Jako sam bleda i imam ogromne crne krugove oko očiju. Želim da se sve ovo završi. Svaki dan plačem. Veoma sam umorna – izjavila je ona.

Švedski novinar Philip Gadd odvezen je u izolaciju kolima hitne pomoći kada je stigao u Peking u sredu.

„Bilo je to zaista zastrašujuće iskustvo i jednostavno se činilo da… nije bilo stvarno. Osećao sam se kao da sam u filmu, naučno-fantastičnom filmu ili tako nešto”, rekao je u intervjuu za Zoom iz njegovog karantinskog hotela.

Nulta Tačka/Reuters