Sve vesti Tehnologija

KINESKA POSLA! VEŠTAČKO SUNCE IM NIJE BILO DOVOLJNO PA STVARAJU VEŠTAČKI MESEC

KINESKA POSLA! VEŠTAČKO SUNCE IM NIJE BILO DOVOLJNO PA STVARAJU VEŠTAČKI MESEC
Pisao Elena Vuk

Kina je izgradila veštački Mesec na Zemlji koji simulira uslove niske gravitacije, prvi te vrste. Očekuje se da će objekat igrati ključnu ulogu u budućim kineskim lunarnim misijama.

Govoreći u utorak, naučnik Li Ruilin, sa Kineskog univerziteta rudarstva i tehnologije, rekao je da se očekuje da će projekat veštačkog Meseca u istočnom gradu Xuzhou biti zvanično pokrenut u narednim mesecima.

Li je opisao program kao “prvi takve vrste na svetu” i rekao da podiže simulaciju Meseca na potpuno novi nivo, jer može učiniti da gravitacija “nestane” i može “trajati koliko god želite”.

Objekat se sastoji od vakuum komore u kojoj se nalazi mini „Mesec“ prečnika 60 cm. Pejzaž nalik na Mesec sastoji se od kamenja i prašine koji su lagani kao oni koji se nalaze na našem Mesecu.

Pejzaž je podržan magnetnim poljem, poput Meseca, gde je gravitacija otprilike jedna šestina jačine od gravitacije na Zemlji. Tamo gde je polje dovoljno jako, određeni svetlosni objekti, kao što su žaba ili kesten, mogu levitirati.

Li je rekao da će projekat verovatno igrati važnu ulogu u pripremama za kineske lunarne operacije, omogućavajući naučnicima da testiraju opremu, pa čak i spreče pogrešne proračune koje bi se mogle pokazati skupim na samom Mesecu.

“Neki eksperimenti poput testiranja na udarce trebaju samo nekoliko sekundi (u simulatoru)”, rekao je Li, dodajući da “drugi, poput testiranja puzanja, mogu potrajati nekoliko dana.”

Naučnik je napomenuo da bi se mogao koristiti i za testiranje da li 3D štampa radi na Mesecu ili će lunarna naselja moći opstati.

UPRAVO SE EMITUJE! NE PROPUSTITE NOVI INTERVJU IZ BUNKERA!

“Neki eksperimenti sprovedeni u simuliranom okruženju takođe nam mogu dati neke važne naznake, kao što je gde tražiti vodu zarobljenu ispod površine,” rekao je.

Li je rekao da su potrebne brojne tehničke inovacije da bi se postrojenje napravilo, napominjući da su magnetne sile potrebne za stvaranje atmosfere toliko jake da mogu pokidati komponente poput suprovodljivih žica i učiniti mnoge metalne komponente beskorisnima.

Dodao je da će objekat, koji je inspirisan eksperimentima Andre Geima da levitira žabu pomoću magneta, biti otvoren za istraživače iz celog sveta.

Nulta Tačka/RT