Sve vesti Svet

KINESKA VLADA UVELA NOVA OGRANIČENJA: MLAĐI OD 18 GODINA VIŠE NE MOGU DA BUDU NA INTERNETU I DA IGRAJU IGRICE KOLIKO ONI ŽELE

Pisao Elena Vuk

Kineska vlada najavila je stroža ograničenja koliko dugo ljudi mlađi od 18 godina mogu provoditi vremena, svake nedelje, igrajući internet video igre, u pokušajima da se uhvati u borbu protiv zavisnosti od igara na internetu među mladima u Kini.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

U zvaničnom obaveštenju koji su izneli u ponedeljak, Državna uprava za štampu i publikaciju detaljno je opisala nova pravila koja skraćuju vreme koje maloletnici u Kini mogu legalno igrati online video igre, čak i na svojim telefonima. Obaveštenje regulatora počinje priznanjem da zemlja ima problem sa preteranom upotrebom “ili čak zavisnošću” velikog broja maloletnika na mrežnim igrama, što je imalo “negativan uticaj na normalan život, učenje i zdrav rast”.

Nova ograničenja, koja bi trebala da stupe na snagu 1. septembra, navode da kompanije za online igre mogu pružiti usluge maloletnim korisnicima u intervalima od po sat vremena, od 20:00 do 21:00 po kineskom standardnom vremenu petkom, subotom, nedeljom i državnim praznicima.

Uz vremenska ograničenja za igranje na mreži, pravila uvode dodatne mere, uključujući i zahtevanje sistema za proveru stvarnog imena za registraciju igrača.

Prethodna pravila o kontroli kada su video igre u pitanju dozvoljavale su maloletnicima ne više od 90 minuta igranja radnim danima i tri sata dnevno vikendom.

U državnim medijskim pitanjima i odgovorima o novim pravilima, kineska državna uprava za štampu rekla je da su kompanije koje se bave proizvodnjom igara “glavno telo za borbu protiv zavisnosti” i da moraju “socijalne beneficije uvek staviti na prvo mesto”.

“Svaka generacija tinejdžera imaće svoje igre. Igre na internetu su visoko interaktivne, sveobuhvatne ”, rekao je zvaničnik agencije za Xinhua, objašnjavajući dodatne smernice na već postojaća ograničenja.

“Maloletnici su još uvek u fazi fizičkog i mentalnog razvoja, a njihova sposobnost samokontrole relativno je slaba. Skloni su prekomernoj upotrebi on-line igrica, pa čak i postaju zavisni. ”

Uz napore vlade i industrije da se reše ove zavisnosti o igrama putem strožih propisa, porodice i škole takođe imaju ulogu u pomaganju deci da “formiraju dobre internet navike”, dodao je zvaničnik kineske državne uprave za štampu.

Izgleda da godine nisu bitne samo u slučaju vakcinacije, tu su sva godišta dobrodošla zar ne?

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT