Sve vesti Svet

KINESKE BANKE SADA DRŽE PREKO 1 TRILIJON AMERIČKIH DOLARA DEVIZNIH REZERVI

KINESKE BANKE SADA DRŽE PREKO 1 TRILIJON AMERIČKIH DOLARA DEVIZNIH REZERVI

Depoziti u devizama u kineskim bankama skočili su za više od 260 milijardi dolara u godini do Maja 2021. godine. To bi moglo da omogući veću slobodu odliva kapitala iz zemlje.

Finansijski skok usledio je nakon velike potražnje za kineskom robom tokom pandemije Kovid. Otporna ekonomija i jačanje valute namamili su strane investitore da prodaju dolare za juan kako bi kupili kineske akcije i obveznice.

ŠTA DA OČEKUJEMO OD PENTAGONA I PUŠTANJA INFORMACIJA O VANZEMALJCIMA! Holivud, stvarnost ili nešto treće?

”Snažni prilivi kapitala nude Kini dobar uslov za sprovođenje reformi računa kapitala i opuštanje dvosmernih tokova kapitala. Očekujem dalje opuštanje odliva kapitala putem investicionih obveznica”, izjavila je Linan Liu, makro strateg iz Nemačke banke AG u Honk Kongu.

Podaci narodne banke Kine pokazali su da su komercijalni zajmodavci do kraja Maja imali rekordnih 1,38 triliona dolara deviza, pri čemu je većina bila u depozitima. Banke su većinu te gotovine koristile za zajmove firmama u zemlji i inostranstvu. Devizne rezerve PBOC-a (Narodna banka Kine) takođe su porasle na petogodišnji maksimum prošlog meseca.

SVEČANI SUSRET PAPE I SPAJDERMENA U VATIKANU! Cirkus kakav do sada nije zabeležen.

Brzi priliv kapitala pritiskao je stope depozita u dolarima u Kini na skoro sve najniže vrednosti. PBOC već preduzima korake za smanjenje likvidnosti u dolarima, uključujući olakšavanje kontrole kapitala. Regulator je povećao kvotu za investitore za kupovinu inostrane imovine u Junu, a očekuje se da uspostavi trgovinsku vezu dobara između ostatka zemlje i Hong Konga.

Džordž Magnus, nezavisni ekonomista rekao je; ,,U redu je kada se stvaraju prilivi kada je u pitanju Kina, ali, veliki problem nastaje kada pokušaju da taj novac iskoriste u drugom smeru”.