Sve vesti Svet

Kineske društvene platforme žure da cenzurišu proteste protiv banaka

Kineske društvene platforme žure da cenzurišu proteste protiv banaka

Usred hipotekarne krize u Kini, koja je izazvala proteste i kupce kuća koji prete bojkotom plaćanja, kompanije društvenih medija pojačale su cenzuru: blokiranje poruka, ključnih reči i video snimaka demonstracija.

U Kini se od kompanija društvenih medija traži da cenzurišu ili uklone sadržaj koji „podriva društvenu stabilnost“, poput tekućih protesta protiv bankarskih hipoteka.

Na Weibo-u sličnom Tviteru, hešteg #stopmortgagepayments je blokiran, preneo je Rojters.

Pretraživanje hashtag-a vraća obaveštenje koje kaže: „Zbog srodnih zakona i pravila, stranica sa temom ne može da se prikaže.“

Demonstrant iz provincije Henan rekao je Rojtersu da je video koji je postavio na Douyin u vlasništvu ByteDance-a, protestujući zbog hipotekarne krize, u jednom trenutku bio među najpopularnijim, ali da sada nije dostupan.

Douyin je takođe blokirao video koji prikazuje obaveštenja kupaca kuća sa otiscima prstiju u kome se proglašava bojkot plaćanja hipoteke, prema snimcima ekrana koje je dobio Rojters. Platforma slična TikToku rekla je da video „nije prošao kontrolu“.

Drugi demonstrant rekao je Rojtersu da nije u mogućnosti da deli video zapise o krizi putem aplikacije za razmenu poruka WeChat.

U nastojanju da obuzdaju situaciju, lokalne samouprave i regulatori pokušavaju da uvere demonstrante da će projekti biti završeni i da će sve biti sređeno.

Cenzura nije ograničena samo na društvene mreže. Analitičarima nekoliko hartija od vrednosti i istraživačkih firmi savetovano je da ne razgovaraju o protestima. Zbog „naredbe odozgo, šef je rekao zaposlenom da je osoblju zabranjeno da komentariše krizu”.

Tajming protesta nije dobar za Komunističku partiju Kine, koja bi više volela društvenu stabilnost uoči 20. kongresa Komunističke partije, gde se očekuje da će rukovodstvo stranke produžiti vođstvo predsednika Si Đinpinga na treći mandat.

PONEDELJAK OD 20:30! MARIO ZNA UŽIVO!

Nulta Tačka/ReclaimTheNet