Sve vesti Svet

Kineski SMART APARAT ZA KAFU špijunira ljude- Izveštaj otkriva koji i čiji podaci su ugroženi

Kineski SMART APARAT ZA KAFU špijunira ljude- Izveštaj otkriva koji i čiji podaci su ugroženi

Američki tehnološki istraživači kažu da su utvrdili da kineska kompanija prikuplja podatke o korisnicima svojih pametnih aparata za kafu. „Podaci se prikupljaju u trenutku rada iz softvera ugrađenog u aparat za kafu“, navodi New Kite Data Labs iz Severne Karoline u novom izveštaju.

“Predstavljamo podatke kineskog proizvođača aparata za kafu koji proizvodi pametne mašine i prikuplja podatke o raznim temama uključujući proizvodnju pića, lokaciju, informacije o plaćanju i druge podatke”, navodi se u izveštaju na četiri stranice . ” Široko prikupljanje podataka putem uređaja sa niskim nivoom sigurnosti i nejasnim politikama skladištenja podataka trebalo bi da izazove zabrinutost. ”

Iako kompanija nije navedena u izveštaju, osnivač Christopher Balding rekao je Vašington Tajmsu da je to Kalerm, kompanija sa sedištem u Jiangsuu. Kompanija prodaje i komercijalne i lične aparate za kafu na četiri kontinenta—uključujući Severnu Ameriku i Evropu.

Prikupljeni podaci obuhvataju evidenciju transakcija prodaje kafe uključujući lokaciju, ime registrovanog vlasnika, vrstu korišćene mašine, vreme usluge, vrstu napitka, način plaćanja koji se koristi na komercijalnim mašinama i razne druge vrste podataka.

“Kina zaista prikuplja podatke o svemu i svačemu”, rekao je Balding za Tajms . “Kao proizvodno sedište sveta, oni mogu staviti ovu sposobnost u sve vrste uređaja koji izlaze širom sveta.”

Do sada je Balding samo utvrdio da je Kalerm prikupio podatke od kineskih kupaca. Međutim, on misli da je sigurno pretpostaviti da kompanija izvlači iste podatke u Sjedinjenim Državama, Evropi i drugde: „Iako ne možemo reći da ova kompanija prikuplja podatke o ne-kineskim korisnicima, svi dokazi pokazuju da njihove mašine mogu i prikupljaju podatke korisnika izvan kontinentalne Kine i dopunjavaju podatke u Kini.”

Kako Ryan Lovelace primećuje u Vašington Tajmsu , uzbunjivač NSA Edvard Snouden jednom je izrazio svoju opreznost u pogledu pametnog kuhinjskog blendera, jer bi on mogao otkriti njegovu lokaciju američkoj vladi.

Sve je spremno- INDUSTRIJA je smislila novi način za ŠIRENJE ZARAZE

Kućište kineskog aparata za kafu “pruža dokaze o razmerama problema privatnosti podataka jer sve više [Internet Stvari] IOT uređaja usvajaju potrošači i kompanije”, kaže New Kite Data Labs. „Naširoko je poznato da IOT uređaji pate od široko rasprostranjenih sigurnosnih nedostataka koji nisu pokriveni sigurnosnim zakrpama .“

NultaTačka