Srbija Sve vesti

Kineski Ziđin se povlači? Odustali od rudnika u okolini Beograda

Kineski Ziđin se povlači? Odustali od rudnika u okolini Beograda

Kompanija “Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor” donela je odluku o odustajanju od daljih geoloških istraživanja polimetalične mineralizacije na području Babe-Ljuta Strana na Kosmaju, na istražnom polju koje se nalazi na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac, saopšteno je iz kineske kompanije.

Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta na osnovu analiza koje je kompanija „Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor“ intenzivno sprovodila o isplativosti nastavka istraživanja, zaštiti životne sredine, kao i nemogućnosti da budu ispunjeni svi uslovi za nastavak dobijanja potrebnih dozvola za istraživanje i nastavak ostalih proceduralnih aktivnosti kada je reč o istraživanju na ovom prostoru.

DAN ZA BABAROGE! Nakon Kona oglasio se i dr Tiodorović! Tvrdi da je smrtnost i dalje velika ali brojke govore drugo

Kineska kompanija Ziđin koja trenutno posluje u Boru, obavlja istraživanja na području sela Rožanci u opštini Barajevo, radi eksploatacije olova, cinka, bakra, zlata, u šta su se mnogi uverila na terenu. Na ovo su ranije upozorili ispred Eko Inicijative Barajevo, navodeći da je nekoliko meštana prethodnih dana primetilo vozila kompanije Ziđin, a prvi put su primećeni 12. februara ove godine.

“Čitavo ovo područje od Avale do Kosmoja bogato je rudama još od doba Rimljana, to je mesto Babe i okolina. Sigurno su se i na to ustremili”, navodi jedan od meštana.

Meštani su se uplašili da im se sprema sudbina Gornjih Nedeljica, a ekološki aktivisti upozorili su na brojne opasnosti. U mešuvremenu, pod pritiskom javnosti i pisanja Nova.rs Ziđin je odustao od radova.

NultaTačka/Mediji