Sve vesti Svet

Kinez izbegao obaveznu kućnu izolaciju, 5.000 njegovih komšija mora u karantin

Kinez izbegao obaveznu kućnu izolaciju, 5.000 njegovih komšija mora u karantin

Kovid pacijent iz Pekinga nalazi se pod krivičnom istragom nakon što je izbegao obaveznu kućnu izolaciju, zbog čega je 5.000 njegovih komšija moralo u karantin.

Zvaničnici su rekli da je muškarac u ranim četrdesetim godinama dobio instrukcije da se izoluje kod kuće, nakon što je ušao u tržni centar 23. maja, u kojem je postojao rizik od zaraze, preneo je „Gardijan“.

Oni su naveli da je tokom perioda izolacije „izašao napolje mnogo puta, šetao se zajednicom, rizikujući širenje epidemije“, pre nego što su njegova žena i on bili pozitivni na testu pet dana kasnije.

Kao odgovor na to, vlasti su naredile da 258 ljudi, koji žive u njegovoj zgradi, moraju da odu u vladin centar za karantin, a još 5.000 ljudi koji žive u njegovom naselju, moraju sada da ostanu kod kuće.

Nevezano za ovaj slučaj, ulice u Pekingu su, prema navodima Rojtesa, danas bile prometnije, pošto je stanovnicima dva naselja dozovoljeno da se vrate na posao, dok su stanovnici Šangaja korak bliži ukidanju dvomesečnog kovid lokdauna, počev od srede, jer se broj slučajeva smajio.

U Pekingu su se otvorile biblioteke, muzeji, bioskopi i teretane, uz ograničenje broja ljudi, u oblastima u kojima sedam dana zaredom nije zabeležen nijedan kovid slučaj.

Šangaj planira da konačno ukine dvomesečno zatvaranje, ali kako dodaje Rojters, i dalje postoji konfuzija oko toga kako će izgledati ukidanje.

Firmama je rečeno da mogu da nastave da posluju, ali većini stanovnika još nije rečeno da mogu da napuste svoja naselja.

Većina javnog saobraćaja je i dalje u prekidu, a privatnim vozilima nije dozvoljeno da se kreću ulicama bez specijalne dozvole.

DR RAČIĆ U BUNKERU OTKRIVA ŠTA ČEKA NAS A ŠTA ČEKA SVETSKE ZLIKOVCE

Nulta Tačka/Agencije