Sve vesti Svet

KINEZI BLOKIRALI EPIZODU IZ SIMPSONOVIH ZBOG PRIKAZIVANJA “TJENANMENA”

Pisao Elena Vuk

Dosadašnja Kineska cenzura nije nikog začudila, ali da cenzurišu Disney koji savršeno balansira u moru njihovih zakona i dobro posluje na ogromnom tržištu Kine.. Svakako, konkretna epizoda crtane serije The Simpsons je vrlo sarkastična, a za Kinu uvredljiva..

Pre mesec dana se znalo da će najnoviji prokineski zakon o cenzuri filmova u Hong Kongu mogao dovesti do eventualne zabrane Netflixa i Amazona i drugih servisa za striming. Zakon je bio deo kontinuiranog razvijanja sveobuhvatnog prokineskog “zakona o nacionalnoj sigurnosti” iz juna 2020., pri čemu je filmska cenzura delovala čak i retroaktivno za sve filmove ili programe za koje se “prokaže da su suprotni interesima nacionalne sigurnosti”.

Sada se postavljaju pitanja zašto je Disney-ev servis za striming u Hong Kongu, Disney Plus, blokirao popularnu epizodu crtanog filma The Simpsons. U dotičnoj epizodi se spominje poznata fotografija “tenka” sa protesta i masakra na Trgu Tjenanmen juna 1989. godine. Epizoda pod nazivom “Goo Goo Gai Pan” takođe sadrži viceve ili reference koje bi se mogle smatrati uvredljivim za ljude kineskog ili azijskog porekla.


Prema The Wall Street Journal u ponedeljak:

Disney je pokrenuo svoju streaming uslugu, Disney+, ranije u novembru u Hong Kongu sa nizom programa u vlasništvu ovog zabavnog diva, uključujući 32 sezone animirane humoristične serije.

Ipak, jedna epizoda nedostaje u postavi The Simpsons: pod nazivom “Goo Goo Gai Pan”, epizoda iz 16. sezone je usredsređena na putovanje u Kinu istoimene porodice serije. Usput nailaze na ploču na Trgu Tiananmen u Pekingu na kojoj piše: “Na ovom mestu, 1989. godine, ništa se nije dogodilo.”


Scena je očigledan sarkastičan snimak usmeren direktno na kinesku komunističku propagandu i njeno dobro poznato zableđivanje čitavih događaja od 4. juna, kada je vojska PLA proglasila vanredno stanje i zauzela centralne delove Pekinga, nasilno gušeći proteste pucnjavom. U epizodi porodica zapravo putuje u Kinu gde se dešava na kultnom trgu gde se “ništa nije dogodilo”.


Kineski državni zvaničnici umanjili su broj poginulih, govoreći u prošlosti da je do 200 civila poginulo u haosu, dok su aktivisti i studentski lideri rekli da je preko 3.000 ili više smrtnih slučajeva rezultiralo slamanjem PLA, što je uključivalo bojevu municiju i upotrebu tenkova protiv gomile civila. Zvanični kineski mediji i političari na desetine pozivaju samo na ono što nazivaju “incidentom”.

S16E12 Simpsonovih je uklonjen iz Disney+ u Hong Kongu

WSJ napominje da je još uvek nejasno je li Disney pokleknuo pod pritiskom Kine, jer američka kompanija još nije javno komentirala zašto je dotična epizoda i dalje blokirana.

Ali nema sumnje da je Disney u nedavnoj prošlosti pokazao svoju spremnost da “igra lepo” i izbegne uvredu Pekinga, istovremeno štiteći svoje milijarde prihoda tamo: “Disney ima velike poslovne interese u Kini, tržištu na kojem on i drugi holivudski studiji paze da ne vređaju iz straha od gubitka pristupa”, navodi se u izveštaju WSJ.

“Disney, sa odmaralištima u Kini i Hong Kongu i velikom prodajom svog filmskog biznisa u regionu, agresivno se kretao da održi mir sa Kinom tokom godina, činjenica koja mu je donela kontroverzu u SAD.”

Ubrzo nakon što je politika HK-a donesena, pojavila su se pitanja o tome kako će to uticati na usluge striminga sa sedištem u SAD-u. AFP je tada primetio: “Propekinški zastupnici kritikovali su vladu što nije uključila kompanije za online streaming u trenutnu formulaciju, što znači da usluge poput Netflixa, HBO-a i Amazona možda neće biti pokrivene, ali nova pravila.” Ali “Kao odgovor, ministar trgovine Edward Yau rekao je da su sve projekcije, fizičke i internet, pokrivene novim zakonom o nacionalnoj sigurnosti.”

Nulta Tačka/ZeroHedge