Stav

KINEZI odobrili vakcinu za decu od 3 do 17 godina ali šta je sa brojkama

KINEZI odobrili vakcinu za decu od 3 do 17 godina ali šta je sa brojkama

Kina je odobrila vakcinu kompanije „Sinovak“ za hitnu upotrebu za decu između tri i 17 godina, izjavio je direktor te kompanije Jin Veidong.

Kineska masovna kampanja vakcinacije, u okviru koje je do 3. juna podeljeno 723,5 miliona doza, što je svega 5,8% potpuno vakcinisane populacije.

China Hands Out 100 Million Covid Vaccine Doses in Eight Days - Caixin Global

Kada će vakcina „Sinovak“ biti odobrena za opštu upotrebu maloletnim licima zavisi od imunizacione strategije zdravstvenih vlasti Kine, naveo je Jin za državnu televiziju.

Preliminarni rezultati iz prve i druge faze kliničkih testiranja pokazali su da vakcina može da izazove imuni odgovor kod dece od tri do 17 godina, kao i da su neželjene reakcije bile blage, navodi Rojters.

Kako se dodaje, državna farmaceutska kuća „Sinofarm“, koja koristi sličnu tehnologiju kao „Sinovak“, takođe priprema prijavu za upotrebu vakcine kod mlađih osoba.

Vakcina „KanSino Bajolodžiks“ koristi drugačiju tehnologiju i ušla je u drugu fazu testiranja osoba između šest i 17 godina.

ZAŠTO SU MEDIJI OVO SAKRILI! Autonomni DRON ubica lovio ljudsku metu u Libiji

„Sinovak“ je, inače, završio fazu dva kliničkog testiranja gde su učesnici dobili i treću dozu, izjavio je Jin.

Kod onih koji su je primili, Kinezi kažu da je primećeno desetostruko povećanje antitela u roku od sedam dana, odnosno 20 puta u roku od pola meseca, preneo je Tanjug.

Čini se da i sa istoka i sa zapada svi gledaju da proguraju i vakcinaciju dece sa vakcinama protiv koronavirusa dok sa druge strane najmlađi najmanje oboljevalju, ne treba zaboraviti i činjenicu da je u Kini u kojoj je vakcinisano svega 5,8% stanovništva od virusa umrlo ukupno 4636 osoba dok je u Srbiji umrlo 6900.

Pored toga, treba uzeti u obzir i sve jače kritike uperene ka Kini kada je reč o nastanku samog virusa za kojeg mnogi tvrde da je napravljen ljudskom rukom.