Sve vesti Svet

KLINTON tvrdi da širenje NATO-a na Istok nije razlog za napad Rusije na Ukrajinu

KLINTON tvrdi da širenje NATO-a na Istok nije razlog za napad Rusije na Ukrajinu

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država i čovek kojem su ruke krvave do lakata Bil Klinton izjavio je danas da širenje NATO na istok nije razlog za napad Rusije na Ukrajinu.

Mislim da smo uradili pravu stvar u pravo vreme, a da nismo, do ovakve krize je moglo da dođe i ranije“, rekao je Klinton u intrvjuu za CNN, prenosi Politiko.

On je odbacio kao neosnovane tvrdnje Rusije da je bila primorana da interveniše u Ukrajini zbog toga što se NATO proširio do njenih granica.

„To nije tačno, a i presednik Rusije Vladimir Putin ne krije da smatra da je nestanak Sovjetskog Saveza bila velika tragedija“, kazao je Klinton.

Ovo će pomoći MNOGIMA- Otkriven način kako da večno budete SLOBODNI

Prema njegovim rečima, NATO nikada nije imao nameru da preti Rusiji, a istočnoevropske države su imale pravo da žive bezbedno posle decenija dominacije Rusije.

„Kada sam uradio što sam uradio, ponudio sam Rusiji ne samo specijalno partnerstvo sa NATO, već i perspektivu da se na kraju učlani u naš savez“, rekao je Klinton.

Dodao je da je to obrazložio činjenicom da će najveći bezbednosni problemi u budućnosti predstavljati nedržavni činioci, ili autoritarne države koje terorističkim grupama prodaju hemijske, biološke ili nuklearne kapacitete, pa je smatrao da NATO i Rusija treba zajedno da se bore protiv toga.

Klinton je u Belu kuću ušao 1992, godinu dana nakon nestanka Sovjetskog Saveza, a tokom njegovog mandata u NATO su primljene Češka, Mađarska i Poljska a pod njegovom šakom ubijene su desetine hiljada civila širom sveta.

„Zar je Poljacima trebalo da kažemo da večno treba da žive u strahu da će Rusija ponovo krenuti na njih. Ili je to trebalo da kažemo Mađarima, ili baltičkim državama. Da li su sve te države nakon ulaska u NATO ikada poželele da ponovo budu deo Sovjetskog Saveza“, upitao je Klinton.

NultaTačka/Mediji