Sve vesti Svet

KLJUČNI SVEDOK FBI KOJEG OVA SLUŽBA KORISTI KAKO BI OSUDILE ASANŽA ZAVRŠIO U PRITVORU NA ISLANDU ZBOG KRIMINALNIH RADNJI!

Čovek čije svedočenje FBI koristi za opravdanje izručenja Džulijana Asanža iz Britanije navodno je uhapšen na Islandu nakon što je policija zatražila njegovo pritvaranje kako bi se zaustavio njegov tekući kriminal, izveštavaju lokalni mediji.

Sigurdur Thordarson, takođe poznat pod nadimkom “Siggi haker”, priveden je prošlog meseca na Islandu, navodi list Stundin pozivajući se na njegovog advokata. Sudija se složio sa policijom da će, ako Thordarson ostane na slobodi, nastaviti kontinuirani niz zločina u evropskoj naciji. On se sada nalazi u zatvoru sa najvećom bezbednošću u zemlji, Litla-Hraun, navodi se u izveštaju.

14 Save Julian Assange and Free Press ideas | julian, wiki leaks, politics

U islandskom zakonu postoji odredba koja dozvoljava neograničeno zadržavanje osuđenog prestupnika ako postoji osnovana sumnja da je to lice ponovo počinilo krivično delo i nastaviće to da radi osim ako nije uhapšeno. Ima jaku zakonsku meru i retko se koristi u praksi, ali je primenjena u Thordarson-ovom slučaju, izvestio je Stundin. Pominju se ranija priznanja sumnjivih finansijskih mahinacija koje je Thordarson napravio i rekao tokom intervjua koji je dao novinama.

Thordarson je sumnjiv lik, čije su ranije osude bile povezane sa finansijskim malverzacijama i njegovim traženjem seksualnih usluga od maloletnih dečaka. Ipak, njegov kredibilitet – ili njegov nedostatak – od suštinskog je značaja za tekuće pokušaje SAD da Britanija izruči osnivača WikiLeaks-a Džulijana Asanža.

Svedočenje islandskog kriminalca, identifikovanog kao „tinejdžer“ iz „NATO zemlje 1“ u sudskim spisima, citirali su američki tužioci kako bi dokazali obrazac hakerskih aktivnosti od strane Asanža. Thordarson je ranije ove godine rekao Stundin-u da je dao lažno priznanje FBI-u nakon što je kontaktirao američku ambasadu na Islandu i ponudio im da im pomogne u izgradnji slučaja protiv Asanža u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja i novčanu nagradu.

SAD žele da predstave Asanža kao serijskog podstrekača kompjuterskih zločina, od kojih je najistaknutija uzbunjivačica Chelsie Manning. Poslala je WikiLeaks-u tajne materijale o američkim vojnim operacijama u Iraku i Avganistanu, uključujući zloglasni video snimak masakra u Bagdadu 2007. godine, koji je veb stranica za transparentnost nazvala „Kolateralno ubistvo“. Manning je zbog toga odslužila dugu zatvorsku kaznu, koja se završila ublažavanjem njene kazne od strane odlazećeg predsednika Baraka Obame.

Branioci Asanža insistiraju da on nikada nije bio ništa drugo do izdavač i da je WikiLeaks činio ono što su bezbrojni tradicionalni mediji radili bez osvete: otkrivao je informacije koje je javnost imala pravo da zna. Njihovo postupanje u britanskom i američkom pravosudnom sistemu mnogi doživljavaju kao odmazdu za sramotu Vašingtona i opasno suzbijanje legitimnog novinarstva.

The Case Against Julian Assange Is Also a Case Against a Free Press – Reason.com

 

U januaru je britanski sudija odbio američki zahtev za izručenje, ali je ta odluka opravdana humanitarnom zabrinutošću, a ne nedostacima u pravnim argumentima protiv Asanža. Sudija Vanessa Baraitser presudila je da će, ako Australijanac bude predat američkim vlastima, sebi oduzeti život. Vašington se žalio na tu odluku.

Glavni urednik WikiLeaks-a Kristinn Hrafnsson rekao je Stundin-u da se nada da će se Thordarson-ova priznanja sada u žalbenom postupku razmotriti, kao i gonjenje Islanda zajedno s novim navodima da je CIA pod vođstvom Majka Pompea razmatrala ubistvo ili otmicu aktiviste protiv tajnih dokumenata.

“Slučaj protiv Asanža bi trebalo biti obustavljen i ni pod kojim okolnostima ga, s obzirom na nedavna otkrića, UK ne može izručiti”, rekao je on.

Thordarson-ovo učešće u WikiLeaks-u bilo je ograničeno i loše se završilo, a organizacija ga je optužila za proneveru 50.000 dolara iz donacija koje je primila. On se izjasnio krivim za ovaj zločin među ostalim finansijskim prestupima tokom suđenja 2014. na Islandu.

Poslednji pravni problemi Thordarson-a proističu iz sve većeg broja slučajeva finansijskih prevara koje su protiv njega podignute, rekao je Stundin pozivajući se na izvore. Novine nisu mogle da kažu da li je njegov intervju o blaćenju Asanža i drugim problematičnim epizodama njegovog života doprineo njegovom hapšenju. Između ostalog, Thordarson je priznao da je vodio nekoliko kompanija kako bi „istisnuo svaki peni“ pre nego što neizbežno bankrotiraju. On je nazvao šemu „vrlo nemoralnom“, ali ne nužno i nezakonitom.

Nulta Tačka/RT